"Een op de drie teruggekeerde Syriëstrijders gevaarlijk"

Eén op de drie teruggekeerde Syriëstrijders is mogelijk gevaarlijk. Dat zegt het hoofd van de Staatsveiligheid, Jaak Raes, in een interview met De Standaard. Raes pleit voor een offensief via internet tegen de radicalisering.

Raes zegt dat de Staatsveiligheid weet heeft van 101 teruggekeerde Syriëstrijders. Die kunnen volgens hem opgedeeld worden in drie categorieën. Je hebt een groep die totaal gedesillusioneerd is en ongevaarlijk. Een tweede groep is bang en houdt zich gedeisd. De derde categorie is de gevaarlijkste. het gaat om zij die terugkomen met een plan, dat ze ofwel alleen ofwel in groep willen uitvoeren. Een voorbeeld van die laatste categorie zijn de jihadi's uit Verviers.

Het gevaar is wel nog niet geweken. "We mogen niet naïef zijn. Als je een groepering treft, kan je ook weerwraak verwachten. Het is best mogelijk dat in ons land nog cellen van dezelfde organisatie actief zijn", zegt Raes.

Belgische islam

In de strijd tegen de radicalisering van moslimjongeren zou Raas een tegenoffensief via internet willen inzetten, met moslims die een heel ander verhaal online zouden verspreiden dan de radicalen. "Daarin kan de Staatsveiligheid misschien een rol spelen", zegt Raes.

"Persoonlijk zou ik het een goed idee vinden om een Belgische islam op te bouwen, met in ons land gevormde imams en moskeeën die autonoom werken en niet afhangen van buitenlandse staatsinterventies. Zoiets kan radicalisering tegengaan", zegt Raes.

"De staatsveiligheid gaat op korte termijn ook dichter aansluiten bij het lokale niveau. Het is daar dat de eerste tekenen van radicalisering worden opgemerkt", besluit Raes die betwijfelt dat  de besparingen op zijn dienst in de huidige omstandigheden verantwoord zijn.

Meest gelezen