"Lage inkomens volgend jaar tot 70 euro per maand minder door besparingen"

Gezinnen met een laag inkomen zullen volgend jaar extra hard getroffen worden door de besparingsmaatregelen van de Vlaamse en de federale regering. Zij zullen het met zo'n 735 euro gemiddeld minder moeten doen, berekende Decenniumdoelen 2017, een netwerk van sociale en armoedeorganisaties. Een forse hap uit het budget van zowat 1 miljoen Vlamingen.
© Corbis. All Rights Reserved.

Vooral leefloners en mensen die werken aan een minimumloon worden het zwaarst getroffen, klinkt het bij Decenniumdoelen 2017. "Iedereen blijft verliezen, maar de kloof met hen wordt steeds groter", klinkt het.

Bijvoorbeeld: voor een alleenstaande moeder met 1 kind zou het leefloon in 2016 13.000 euro bruto per jaar bedragen. Maar ze verliest wel 888 euro aan koopkracht, of 6,7 procent minder.

Wie werkt voor een minimumloon dan, neem een gezin met 2 kinderen. Man en vrouw hebben een volle en halve baan aan het minimumloon. Bruto zou hun inkomen 31.500 euro bedragen, maar ze verliezen bijna 700 euro, dat is goed 3 procent. Een gepensioneerd koppel zal het met ruim 480 euro minder moeten doen in 2016.

"Mensen die maar over de kruimels van de welvaartsstaat beschikken, moeten nog kruimels inleveren. Dat kan niet", zegt Jos Geysels, woordvoerder van het Verbond tegen Armoede.

Sociale correcties?

De regeringen hebben naast de besparingsmaatregelen ook wel sociale correcties beloofd, zoals het optrekken van de laagste lonen en de uitkeringen.

"Maar wat zullen die sociale correcties uiteindelijk opleveren?" vragen de betrokken organisaties zich af. Bovendien zouden die correcties er enkel komen voor de allerzwaksten en niet voor de veel grotere groep van mensen die een laag inkomen hebben.

Conclusie van Decenniumdoelen 2017: "Met dit beleid zal de verarming toenemen. Ook de ongelijkheid wordt vergroot, terwijl minder ongelijkheid meer groei betekent".

SP.A gaat minister Homans interpelleren

SP.A ziet in het rapport van Decenniumdoelen 2017 een bevestiging van "de bekommernis die we al maanden uiten". Volgens de Vlaamse socialisten zal het in de praktijk voor sommigen zelfs nog veel erger zijn. De oppositiepartij stelt dat Vlaams minister voor armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA) eigenlijk verplicht is om een armoedetoets te doen, maar heeft ze dat nog steeds niet gedaan.

"Decenniumdoelen 2017 heeft het nu voor haar gedaan. We gaan haar interpelleren of zij die vaststellingen bevestigt. Als dit zo zou zijn, dan zou het maar logisch zijn dat de minister een deel van haar loon af staat aan hen, aangezien zij haar werk hebben gedaan", klinkt het.

Homans laat weten dat er reeds sociale correcties zijn opgenomen in alle beleidsmaatregelen om de impact ervan te beperken voor zwakkeren en kansarmen. "De regering heeft net de beleidsnota's uitgeschreven. Dat zijn algemene documenten. Alle regeringsleden hebben zich geëngageerd dat in alle beleidsmaatregelen de armoedetoets wordt toegepast", laat haar woordvoerder weten.

Meest gelezen