België en Nederland gaan samen luchtruim bewaken

Minister van Defensie Steven Vandeput spreekt over een nieuwe stap in de militaire samenwerking tussen de Europese landen. Op zee werken België en Nederland al veel langer samen, merkt hij op.

De gezamenlijke bewaking van het Belgische en Nederlandse luchtruim betekent een besparing. Nederland was lang geen echt vragende partij voor zo'n samenwerking, maar de aankoop van nieuwe dure F-35-gevechtstoestellen heeft Den Haag op andere gedachten gebracht.

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) ziet in de samenwerking een verdere stap naar Europese militaire coöperatie en een win-winsituatie voor alle landen. De marines van België en Nederland werken al jaren erg nauw samen en de luchtbewaking is daar een logisch vervolg van. Zo worden onze helikopterpiloten ook opgeleid in Frankrijk en is er samenwerking met Luxemburg inzake logistiek.

Dat is niet enkel budgettair interessant, aldus Vandeput, maar gaat om stappen in een steeds grotere Europese militaire samenwerking die bovendien efficiënter met de middelen moet omspringen.

Vandeput gelooft dan ook in de specialisatie van landen en zal daarover binnenkort meer bekendmaken in een groot strategisch plan dat bepaalt hoeveel we aan Defensie willen spenderen en wat we precies willen gaan doen. Hoe dan ook, wil hij ondanks de besparingen en specialisaties een effectieve gevechtscapaciteit voor het Belgische leger bewaren. 

"De F-35's zijn nog niet besteld"

Nederland zou via de gezamenlijke bewaking van onze luchtruimen vooral willen besparen nu de onderhoudskosten van de nieuwe F-35-gevechtsvliegtuigen of Joint Strike Fighters erg hoog oplopen.

De 37 F-35's die Nederland koopt, kosten 4,6 miljard, maar daar bovenop zouden er jaarlijks nog eens 280 miljoen euro onderhoudskosten bijkomen. Dat is ongeveer de helft van het werkingsbudget van Defensie bij ons.

Minister Vandeput zegt dat hetzelfde scenario zich niet noodzakelijk bij ons zou voordoen, maar mocht dat wel de helft van ons budget opslorpen, zou dat voor hem een probleem zijn. De F-35's zijn overigens nog niet besteld, we zitten in een eerste aanbestedingsfase en er liggen vijf voorstellen op tafel. Voormalig minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) had een voorkeur voor de F-35, maar minister Vandeput wil zich nog niet uitspreken.

Kamerlid Dirk Van der Maelen (SP.A) fulmineert tegen de F-35 en spreekt over een "klassieke truc van Defensie om alles eerst goedkoper voor te stellen", maar minister Vandeput maalt daar niet om. Het is logisch dat de oppositie de kwestie wil opblazen, zegt hij.

Meest gelezen