"Het was al te druk, maar ik kon niet meer wegkomen"

In de Chinese havenstad Shanghai zijn tientallen mensen onder de voet gelopen bij een groot feest ter gelegenheid van oud en nieuw waarvoor honderdduizenden mensen waren samengestroomd. Er is sprake van 36 doden en 42 gewonden. Ooggetuigen vertellen dat er te veel mensen waren en dat er paniek uitbrak.
Mensen hebben bloemen gelegd bij de plek van de ramp.

Het is nog onduidelijk wat er precies is gebeurd, maar het drama zou zich hebben afgespeeld op de Bund, een bekende boulevard in het centrum van Shanghai. Om een of andere onduidelijke reden is er op een gegeven moment paniek ontstaan. Daarbij zijn tientallen mensen onder de voet gelopen.

De dodentol staat momenteel op 36. Er zijn ook 42 gewonden gevallen. De meeste doden zijn jongeren, 25 van de 36 slachtoffers zijn vrouwen. Vorige week nog hadden de autoriteiten beslist om een geplande nieuwjaarslasershow toch niet te laten plaatsvinden, omdat er bezorgdheid was over de veiligheid.

De politie is intussen een onderzoek gestart naar het incident. Ook de Chinese president Xi Jinping heeft gevraagd om onmiddellijk werk te maken van een onderzoek. Hij roept de autoriteiten op om maatregelen te treffen zodat dergelijke drama's niet meer zouden voorvallen.

"Ik voelde de angst"

Verschillende ooggetuigen hebben via sociale media laten weten dat er "veel te veel mensen op dezelfde plek" waren. "Je zat volledig vast, je kon zelf niet bewegen, alleen meebewegen met de massa."

"Niemand leek het overzicht te hebben. Mensen waren aan het huilen. Het was zo'n moment waarop je het slechtste in de mensen naar boven ziet komen", vertelde de Amerikaanse fotograaf Gaby Gabriel aan BBC.

"Ik hoorde baby's en vrouwen huilen en ik voelde de angst", zegt Guo Xianzhong, een journalist van de Chinese krant Southern Metropolis die ook op weg was naar de Bund toen het gedrang begon.

Hij zag het steeds drukker worden en voelde hoe de sfeer grimmiger werd. "Ik wilde weggaan, maar het was al te druk. Ik kon niet meer wegkomen." Om zichzelf in veiligheid te brengen, klom hij op een twee meter hoge muur. Vanop die plek zag hij hoe mensen in de verdrukking kwamen en op de grond vielen terwijl andere mensen over hen heen liepen.

Er was chaos en paniek en het kwam ook tot opstootjes tussen de mensen en de aanwezige politiemacht. Het Chinese nieuwjaar valt pas half februari, maar de jongste jaren vieren steeds meer Chinezen ook feest op 31 december.

Meest gelezen