Nederlanders kiezen "rampvlucht" als Woord van het Jaar

In Nederland is "rampvlucht" verkozen als Woord van het Jaar door het genootschap Onze Taal en de luisteraars van het programma "De taalstaat". Het woord werd voor het eerst gebruikt in 1913 en is afkomstig uit de wereld van de duivensport. De bekroning dit jaar is vooral te wijten aan de crash van MH17, deze zomer in Oekraïne.

Bij de crash in het oosten van Oekraïne, op 17 juli van dit jaar, kwamen 298 inzittenden om het leven, waaronder 196 Nederlanders. De ramp is het afgelopen halfjaar dan ook voortdurend in het nieuws geweest bij onze noorderburen.

"Rampvlucht" kreeg 16 procent van de stemmen en maar één stem meer dan de nummer twee, "vergeetverzoek". Dat is een verzoek aan een zoekmachine om informatie over iemand of een bedrijf te verwijderen uit de zoekresultaten. Op de derde plaats eindigde "jihadganger", met 13 procent.

Het is al het tweede "Woord van het Jaar" dat verkozen is in Nederland. Vorige week werd "dagobertducktaks" verkozen bij de verkiezing van Van Dale. Dat woord is gelinkt aan "een speciale belasting geheven over het vermogen van superrijke mensen".

Bij ons is "flitsmarathon" verkozen als Woord van het Jaar.

Meest gelezen