Joodse organisaties pleiten voor erkenning Palestina

Elf Europese joodse organisaties, waaronder de Unie van Progressieve Joden in België (UPJB), pleiten voor de erkenning van een Palestijnse staat. Daartoe hebben ze vandaag in Amsterdam een oproep gelanceerd. Zij hekelen ook het Israëlische optreden in Gaza, dat zij omschrijven als een vorm van ''agressie''.

In een communiqué haalt het netwerk "Europese Joden voor een Rechtvaardige Vrede (EJJP) scherp uit naar wat het noemt "het geweld in Gaza van deze zomer", "de feitelijke annexatie van de Jordaanvallei" en de "provocaties in Oost-Jeruzalem". 

EJJP neemt daarbij een opvallend kritisch standpunt in tegenover Israël en noemt de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden "immoreel en illegaal volgens het internationaal recht". Bovendien brengt die bezetting ook de Joden wereldwijd in gevaar.

De Europese regeringen en de Europese Unie dragen een zware verantwoordelijkheid voor deze situatie, zegt de EJJP,  omdat een derde van de Israëlische export naar de EU gaat. De EU heeft die invloed nooit gebruikt om Israël aan te zetten om te stoppen met de bezetting, aldus de EJJP. Die groep roept dan ook op om Israëlische producten te boycotten.

Naast een leefbare Palestijnse staat vragen de initiatiefnemers dat Israël zich ook terugtrekt achter de "groene lijn", de bestandsgrens van 1949 en dus bijgevolgd de veroveringen van de oorlog van 1967 opgeeft.

Joden kritisch tegenover Israël?

De "European Jews for a Just Peace" (EJJP) werd in 2002 opgericht in Amsterdam en verenigt vandaag elf Joodse groeperingen uit Europa. Het gaat dan vooral om progressieve groepen. De oproep van vandaag om de Palestijnse staat te erkennen, is niet helemaal nieuw, maar komt wel op een ogenblik dat steeds meer EU-lidstaten overwegen dat te doen.

Jaap Hamburger, de voorzitter van "Een ander Joods Geluid" -een van de deelnemende Joodse organisaties uit Nederland- geeft toe dat de oproep komt van een klein gedeelte van de Joodse gemeenschap. Toch is het de bedoeling om druk te zetten op het Nederlandse parlement om Palestina te erkennen los van de al dan niet goedkeuring daarvan door Israël. Volgens hem wachten de Palestijnen al veel te lang op hun eigen staat. 

De sympathie voor de Palestijnse zaak bij de publieke opinie in Europa groeit, zegt hij. Dat is nu al merkbaar bij de stemmingen in het Britse en het Spaanse parlement over Palestina, maar de regeringen blijven achterop hinken, aldus Hamburger.

Volgens Thérèse Liebmann van de Belgische UPJB is de oproep niet gericht tegen Israël zelf, maar wel tegen het beleid van de Israëlische regering. In de oproep worden overigens ook veilige grenzen voor Israël geëist.

Joodse vredesbeweging is niet dood

De UPJB en de EJJP zijn dan wel niet zo groot en ze zijn het zeker niet eens met andere Joodse groepen in Europa. Toch zijn de standpunten van het netwerk niet zo vreemd.

Het tweestatenmodel Israël naast Palestina geniet brede steun in Europa en internationaal als oplossing voor het nu al decennialange conflict. Het is dan ook niet vreemd dat een deel van de Joodse gemeenschap in Europa dit model genegen is.

Ook in Israël zelf zijn tal van vredesbewegingen en partijen actief. Dat blijkt zelfs niet beperkt tot vredesgroepen, want onlangs lanceerde een groep van honderd generaals en leden van de veiligheidsdiensten een oproep aan premier Benjamin Netanyahu om eindelijk werk te maken van vrede met de Palestijnen en dat in het belang van Israël zelf.

Meest gelezen