Aantal Vlamingen zonder diploma secundair onderwijs daalt te traag

Het aantal Vlamingen zonder diploma secundair onderwijs daalt te traag. In 2008 besliste de Vlaamse regering dat het aantal kortgeschoolde werknemers tegen 2020 gehalveerd moest worden, maar in 4 jaar tijd verminderde hun aantal met nog geen 2 procent.

Vlaanderen moet een Europese topregio worden. Daarvoor is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen een diploma behalen. Het aantal kortgeschoolde werknemers, mensen met hoogstens een diploma lager secundair onderwijs op zak, ligt veel te hoog. In 2008 had 20 procent van de werknemers geen diploma secundair onderwijs. De Vlaamse regering kwam toen met het Vlaanderen in Actie-plan (VIA) op de proppen, en besliste om dat cijfer te halveren tegen 2020.

Uit de meest recente cijfers blijkt dat er wel degelijk een daling is ingezet, maar dat die erg traag gaat. In 4 jaar tijd verminderde het aantal kortgeschoolden met minder dan 2 procent. Als de Vlaamse regering haar ambitie wil waarmaken, zullen bijkomende maatregelen nodig zijn.

Volgens professor Ides Nicaise, onderwijsexpert aan de KU Leuven, zijn er wettelijke veranderingen nodig. Zo zou de leerplicht tot 18 jaar in ons land vervangen kunnen worden door de zogenoemde "kwalificatieplicht", de plicht om naar school te gaan tot het diploma behaald is.

Meest gelezen