"Dit raakt aan het fundament van onze samenleving"

De New Yorkse burgemeester Bill de Blasio noemt de moord op twee agenten "verwerpelijk". "Onze stad is in rouw. Onze harten zijn bezwaard", zei een zichtbaar geraakte de Blasio. "Het is een aanslag tegen een ieder van ons." Ook president Barack Obama heeft vanuit zijn vakantieadres op Hawaï de moord al veroordeeld. "Agenten verdienen ons respect", reageerde de president.

De twee agenten (foto), die in koelen bloede werden doodgeschoten in hun dienstwagen, zijn "simpelweg vermoord, zonder waarschuwing, met hun uniform als doelwit", reageerde politiecommissaris William Bratton. Volgens burgemeester Bill de Blasio raakt deze verwerpelijke daad aan het fundament van onze samenleving".

Ook president Obama, die op dit ogenblik op Hawaï verblijft, heeft de moord al veroordeeld. "Twee moedige mannen zullen vanavond niet naar hun geliefden terugkeren en daar is geen rechtvaardiging voor", aldus de president. "De agenten riskeren voor ons elke dag hun eigen veiligheid. Daarvoor verdienen ze respect en dankbaarheid."

De Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder veroordeelde de moorden als "zinloos geweld" en "een onbeschrijflijke daad van barbaarsheid".

Nabestaanden Garner en Brown distantiëren zich

De families van Eric Garner en Michael Brown, de slachtoffers van politiegeweld in wiens naam de moorden zouden zijn gepleegd, hebben de moord met klem veroordeeld en benadrukten dat ze geen enkele band hebben met de dader.

"We hebben op elke bijeenkomst en mars benadrukt dat iedereen die bij gelijk welke vorm van protest betrokken is, het streven naar gerechtigheid voor Eric Garner en Michael Brown ondermijnt", zei dominee Al Sharpton, de woordvoerder van de familie Garner.

De voorbije weken vonden in heel het land verscheidene zogenoemde "die-ins" en andere bijeenkomsten plaats uit protest tegen de vrijspraak van de agenten verantwoordelijk voor de dood van Garner en Brown. Hoewel de sfeer tussen politie en demonstranten daarbij vaak gespannen was, was dit niet het geval in New York.

Wrevel stijgt bij NYPD

De politievakbond echter verwijt De Blasio dat hij het wekenlange protest om de dood van een zwarte jongeman heeft laten uitlopen op geweld. Deze schietpartij is daar volgens hen de trieste climax van. 'De demonstranten en de burgemeester van New York hebben bloed aan hun handen", verklaarde de vakbond.

De voorzitter van de politievereniging voert al weken verhitte discussies met de Blasio over de kwestie. De eerste spoorde de agenten enkele dagen geleden nog aan om een petitie te ondertekenen waarin wordt gevraagd dat de Blasio niet naar hun begrafenis zou komen in het geval ze tijdens hun dienst zouden omkomen.

Tientallen agenten in uniform vormden een erehaag aan het ziekenhuis waar de slachtoffers naartoe werden gebracht. Maar toen de Blasio in het ziekenhuis aankwam om de doden te groeten, draaiden enkele agenten ostentatief de rug naar hem.

Meest gelezen