Elektriciteit ruim 8 procent duurder, aardgasfactuur daalt

De gemiddelde elektriciteitsfactuur gaat vanaf volgende maand met 8,4 procent stijgen. Dat heeft de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) bekendgemaakt. Aardgas wordt dan weer gemiddeld 3,06 procent goedkoper. Eigenaars van zonnepanelen zullen ook wat meer moeten ophoesten.

De prijsstijging komt er door de hogere distributienettarieven, dat zijn de kosten voor het gebruik van het net, die een kleine 40 procent van de elektriciteitsfactuur uitmaken. De totale energieprijs zal maar met 0,54 procent stijgen dankzij de dalende gasprijs.

De huidige tarieven waren te laag vooral omdat de kosten voor de subsidies voor de zonnepanelen, de zogeheten groenestroomcertificaten, niet volledig werden doorgerekend.

Er zijn wel grote verschillen per regio, afhankelijk onder welke intercommunale de consument valt. Dat was in het verleden ook al zo. Imewo (42 gemeenten in Oost- en West-Vlaanderen) en Intergem (23 gemeenten in Oost-Vlaanderen) laten de grootste daling zien van de distributienettarieven, terwijl Ores (Voeren) en Sibelgas (Grimbergen, Machelen, Meise, Vilvoorde en Wemmel) de sterkste stijging optekenen. Ook voor zogenoemde "prosumenten", klanten met zonnepanelen, komen er speciale tarieven.

Zonnepanelen: 340 euro per jaar

Op dit ogenblik betalen eigenaars van zonnepanelen niet mee voor het gebruik van het net, maar voortaan zullen ze dat dus wel moeten doen. Zij zullen vanaf 1 juli 2015 gemiddeld zo'n 340 euro per jaar moeten ophoesten om de elektriciteit die ze eerst op het net zetten, er nadien ook af te nemen.

Erik De Decker, van de belangenvereniging voor eigenaars van zonnepanelen, is hier niet over te spreken. "Iedereen gebruikt het net, en het is nooit de afspraak geweest dat mensen met zonnepanelen een netvergoeding zouden moeten betalen. Investeren in groene energie is op die manier helemaal niet meer interessant." De belangenvereniging onderneemt juridische stappen tegen de nieuwe netvergoeding.

Meest gelezen