Navid Sharifi mag naar ons land terugkeren

Navid Sharifi, de jonge Afghaan die vorig jaar alle media haalde door het protest tegen zijn gedwongen terugkeer zijn land, mag terugkeren naar België. De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) heeft het inreisverbod tegen hem opgeheven, op basis van het recht op gezinshereniging. Sharifi trouwde dit jaar in Polen met zijn Poolse vriendin.

De Dienst Vreemdelingenzaken bevestigt dat de intussen 22-jarige Sharifi binnenkort een visum voor gezinshereniging krijgt. Wanneer hij precies terugkeert, is niet duidelijk. "Hij zal normaal gezien oudjaar in België kunnen vieren", bevestigt Freddy Roosemont, de directeur-generaal van de DVZ in de krant.

Sharifi verblijft intussen al verscheidene maanden in Polen waar hij met zijn Poolse vriendin huwde. De twee leerden elkaar in ons land kennen. Zijn vriendin -intussen zijn vrouw - heeft een vaste verblijfplaats in ons land.

Recht op gezinshereniging heeft voorrang

Omdat Sharif intussen getrouwd is, primeert het recht op gezinshereniging op het inreisverbod, waardoor dat laatste is opgeheven. Het had overigens niet veel gescheeld of hij had niet kunnen terugkomen. Het inreisverbod gold voor de hele Schengenzone maar dat werd op de Poolse ambassade in Kaboel over het hoofd gezien. Sharifi kreeg toch de toestemming om naar Polen te reizen voor het huwelijk.

De gedwongen repatriëring van Sharifi ontlokte vorig jaar veel protest. Sharifi had hier een leven opgebouwd en kende behalve enkele familieleden niemand in Kaboel. Hij was als jong kind met zijn ouders naar Iran gevlucht uit angst voor de taliban.

Opmerkelijk is overigens dat Sharifi de kosten voor zijn repatriëring zelf moet betalen. Het zou gaan om 14.000 euro. Dankzij giften van sympathisanten kan Sharifi op dat verzoek van de DVZ ingaan.

Werkgever: "Navid is welkom"

Voor zijn uitwijzing werkte Sharifi als loodgieter bij een Waregems bedrijf. Zijn werkgever beloofde toen dat hij altijd mocht terugkomen en houdt zich daar ook aan.

"Navid is altijd een goede werknemer geweest. Hij praat beter Nederlands dan onze vorige premier. Hij was altijd op tijd. Ik had daar alleen maar positieve signalen over, dus waarom zou hij niet mogen terugkeren van mij. Ik lees dat hij waarschijnlijk tegen Nieuwjaar zal terug zijn, dus ik veronderstel dat hij dan wel contact zal opnemen voor het werk", aldus Guy Leysen.

Historiek

  • Sharifi kwam in 2008 als 16-jarige alleen naar ons land en vroeg er asiel aan.
  • In 2011 echter werd zijn aanvraag geweigerd. Sharifi had intussen Nederlands geleerd, een vriendenkring uitgebouwd en volgde een opleiding voor loodgieter. Hij werkte deeltijds in een bedrijf in Waregem.
  • In de zomer van 2013 werd Sharifi opgepakt en in een asielcentrum opgesloten in afwachting van zijn repatriëring.
  • In september haalde zijn verhaal de media. Toenmalig staatssecretaris voor Asiel Maggie De Block (Open VLD) kreeg veel kritiek te slikken maar gaf niet toe.
  • Op 1 oktober 2013 werd Sharifi op het vliegtuig naar de Afghaanse hoofdstad Kaboel gezet waar hij zijn oom hem zou wachten. Dat gebeurde echter niet, Sharifi was aan zijn lot overgelaten in een stad die hij niet kende.

Meest gelezen