"Verlenging Doel 1 en 2 is kerstcadeau voor Electrabel"

De verlenging van de levensduur van kernreactoren Doel 1 en 2 leidt ook tot kritiek. Greenpeace en Bond Beter Leefmilieu spreken over "een regering die het slaafje is van Electrabel". En ook oppositiepartijen Groen en Ecolo spreken harde taal tegen de beslissing.

"Kerncentrales verlengen is noch veilig, noch zeker", laten Groen en Ecolo weten in een persbericht. "Als de kerncentrales in 2025 sluiten zijn ze 50 jaar oud, terwijl de levensduur op 30 jaar werd voorzien. Belgiƫ blijft op die manier afhankelijk van verouderde kernenergie die onbetrouwbaar is gebleken op het vlak van bevoorrading."

Volgens de twee partijen worden de kosten voor de verlenging op 600 tot 700 miljoen euro geschat. "Investeringen die ook naar hernieuwbare energie, energiebesparing en flexibele gascentrales hadden kunnen gaan. Al die bedrijven, de jobs willen creƫren worden, worden nu een halt toegeroepen", klinkt het. "De verlenging is een kerstgeschenk voor uitbater GDF Suez en Electrabel die haar winst verzekerd ziet."

En ook PS en SP.A hebben geen goed woord te zeggen over de beslissing. "Deze regering voert opnieuw een monopolie in voor een Franse monopolist", zegt SP.A-fractieleister Karin Temmerman in de Kamer.

"Regering is slaafje van Electrabel"

Greenpeace en Bond Beter Leefmilieu vinden de regering het slaafje van Electrabel. Zij zien in de beslissing "nog maar eens het bewijs dat onze politieke leiders niet uit kernenergie willen stappen". "De beslissing van minister Marghem bevestigt dat de energievoorziening in dit land bepaald wordt door een Frans privƩ-bedrijf dat enkel uit is op winst", zegt Jan Vande Putte van Greenpeace.

De organisaties wijzen er ook op dat de beslissing niet in het regeerakkoord staat. "Met deze beslissing wordt de energiebevoorrading nog tien jaar langer onbetrouwbaar vanwege verouderde en fel geplaagde kerncentrales."

Meest gelezen