N-VA kan de grootste spaarpot aanleggen

De N-VA krijgt van alle partijen jaarlijks de grootste overheidsdotatie. Volgens onderzoekers Bart Maddens en Jef Mulders van de KU Leuven zou de partij zo tegen 2019 tot 43 miljoen euro in kas kunnen hebben. Door hun verkiezingsoverwinning op 25 mei, krijgen de Vlaams-nationalisten meer subsidies dan ooit.
Jonas Roosens

Geen enkele partij kreeg ooit zo'n grote dotatie van de overheid als de N-VA vandaag. De partijfinanciering wordt berekend op basis van het aantal verkozen parlementairen in Vlaanderen en in de Kamer.

Omdat de N-VA er op de verschillende beleidsniveaus aanzienlijk op vooruitging, groeide ook hun partijdotatie met 4,2 miljoen euro. In totaal krijgt de partij jaarlijks 12,3 miljoen euro, een recordbedrag.

Voor andere partijen bleef hun dotatie na de verkiezingen min of meer stabiel. Enkel Vlaams Belang, de partij die veruit het meeste terrein moest prijsgeven, gaat er met 2,5 miljoen euro op achteruit.

De totale som van subsidies die aan de partijen worden uitgereikt, steeg met ruim 4 miljoen euro tot 60,8 miljoen euro. Daarom laat de winst van de N-VA zich in de andere partijkassen niet echt voelen.

Financiële kloof

Door de vele subsidies is de N-VA erin geslaagd om een stevige spaarpot aan te leggen. Partijen geven hun dotaties zelden volledig uit, maar zetten vaak iets opzij. Dat budget kan dan worden gebruikt om bijvoorbeeld campagne mee te voeren.

De N-VA is er in drie jaar tijd in geslaagd om haar vermogen te verdubbelen, van 8,45 miljoen euro in 2010 naar 18,39 miljoen euro in 2013. Enkel de PS heeft met 18,8 miljoen momenteel meer geld in kas. Alle andere partijen bleven de voorbije jaren nagenoeg stabiel.

Onderzoekers Maddens en Smulders maakten ook een voorspelling over de evolutie van de partijkassen. De N-VA zou tegen 2019 maar liefst 43 miljoen euro kunnen opzijzetten. De Vlaams-nationalisten zouden op die manier een gigantische kloof slaan met de andere partijen. De PS zou als tweede partij "slechts" 28,2 miljoen euro bezitten.

Maddens: "Partijen heel afhankelijk van dotatie"

"De volgende verkiezingen staan pas gepland in 2019, en partijen zijn niet verplicht om het budget dat ze krijgen volledig op te souperen", verklaart Bart Maddens in "De ochtend". "De komende jaren kan de oorlogskas dus goed worden gespijsd, toch bij de partijen die hun dotatie zien stijgen."

Is dit subsidiesysteem wel goed voor de democratie? Volgens Maddens is het nodig dat partijen overheidsgeld krijgen, maar is de slinger misschien wat ver doorgeslagen.

"Politieke partijen spelen een essentiële rol in onze democratie. Ze zijn een maatschappelijk goed dat moet worden gesubsidieerd, al mag het misschien wat minder zijn. De partijen zijn nu voor 80% afhankelijk van overheidsmiddelen. Op die manier worden ze onvoldoende gestimuleerd om financiering uit de maatschappij te halen, via lidgeld of giften. Die tendens dreigt het maatschappelijk draagvlak van de partijen te verkleinen", aldus Maddens.

Meest gelezen