Pakistaanse taliban vermoorden 132 schoolkinderen

Bij de aanval van de talibanrebellen op een school in Pakistan zijn nu zeker 132 kinderen en tieners gedood. De meesten onder hen waren tussen 12 en 16 jaar oud. Wereldwijd wordt met afschuw gereageerd op de moordpartij.
Een gewond meisje wordt naar het ziekenhuis gebracht.

De aanval begon omstreeks 10 uur lokale tijd (6 uur bij ons) en heeft ongeveer zeven uur geduurd. Hij was gericht tegen een school in de stad Peshawar waar kinderen van militairen les volgen.

Zes tot acht taliban gekleed in uniformen van de veiligheidsdiensten drongen de school binnen en daarbij werd geschoten en waren er drie ontploffingen te horen. Daarop heeft het leger de school omsingeld en werden de gebouwen uitgekamd. Na meer dan zeven uur zouden de aanvallers zijn doodgeschoten door de militairen.

Volgens overheidsbronnen zouden er 141 doden zijn gevallen. Onder hen zijn zeker 132 kinderen, de meesten tussen 12 en 16 jaar oud, maar mogelijk ligt de tol nog hoger. 

De aanval is opgeëist door de extremistische rebellen van de Pakistaanse taliban. Volgens hun woordvoerder was het een vergeldingsactie. "We hebben de school van het leger gekozen omdat de overheid onze vrouwen en families als doelwit neemt. We willen dat ze onze pijn voelen", zei hij.

"Ze kwamen de klassen binnen en vermoordden de kinderen"

Een werknemer van de school zag de aanvallers de muren beklimmen. "We dachten dat het studenten waren die een spelletje aan het spelen waren", zegt hij aan de BBC. "Maar dan zagen we dat ze veel wapens bij zich hadden. Toen het geweervuur begon, liepen we onze klaslokalen binnen. Ze kwamen elke klas binnen en vermoordden de kinderen."

Het merendeel van de doden zijn schoolkinderen. Daarnaast zijn ook een aantal leerkrachten en een soldaat om het leven gekomen. Het gaat om een van de bloedigste terreuraanslagen in de nochtans erg gewelddadige Pakistaanse geschiedenis. Nawaz Sharif (foto), de premier van Pakistan, noemt de aanval een "nationale tragedie". Hij is vertrokken naar Peshawar. In de bewuste regio zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

"We zullen het terrorisme in ons land uitroeien"

De moordpartij in de school heeft in Pakistan tot een zware schok geleid. Premier Nawaz Sharif heeft de aanval scherp veroordeeld, maar beloofde tegelijkertijd dat het offensief van de regering en het leger tegen de talibanrebellen "zal blijven voortdurend tot het terrorisme in ons land is uitgeroeid" We zullen daarbij nauwer samenwerken met Afghanistan, zei premier Sharif.

De Indiase premier Narendra Modi -traditioneel een rivaal van Pakistan- had het over "een onuitspreekbare brutaliteit dat de levens van de meest onschuldige wezen, jonge kinderen in hun school, heeft geëist". 

Ook de Amerikaanse president Barack Obama en onze minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders hebben het bloedbad in Peshawar afgekeurd.

Twee opmerkelijke reacties nog. Zo hebben de Afghaanse taliban het bloedbad veroordeeld als "in strijd met de islam". Dat is wel opvallend, want tussen de taliban bestaan nauwe banden over de grenzen heen.

De laatste reactie komt van Nobelprijswinnares voor de Vrede Malala Yousafzai (foto), enkele jaren geleden nog zelf het slachtoffer van de taliban wegens haar strijd voor het recht van meisjes op onderwijs. "Samen met miljoenen andere mensen overal ter wereld, rouw ik om deze kinderen, mijn broers en zussen, maar we zullen nooit verslagen worden," zegt ze.

AP2014

Meest gelezen