"Regering wentelt besparing op kabinetten af op de sociale zekerheid"

De regering kondigde deze week trots aan dat ze het met 63 kabinetsleden minder zal doen, en dat die operatie 2,4 miljoen oplevert. Ze zou dat geld echter besparen door de gedetacheerden vanuit de sociale zekerheid niet langer terug te betalen. "Dat geld wordt dus verdonkermaand van de sociale zekerheid", zegt Jef Maes, federaal secretaris van ABVV. De regering ontkent dat ze geld weghaalt bij de sociale zekerheid.

De federale regering kondigde deze week vol trots aan dat ze het de komende legislatuur met maximaal 769 kabinetsleden zal doen, of zo'n 63 minder dan onder de regering-Di Rupo. Alles samen kost dat 54 miljoen euro of 4,3 procent minder dan vorig jaar. 

Voor premier Charles Michel een illustratie van de vaste wil van deze federale regering om van iederéén een inspanning te vragen bij de sanering van de staat.

Alleen, de administrateurs-generaal van de parastatalen - openbare instellingen van de sociale zekerheid zoals de rijksdienst voor pensioenen, de RVA, of de dienst kinderbijslag - zijn het daarmee niet eens.

In een nota klagen zij dat de detacheringen naar de kabinetten vanuit de sociale zekerheid niet langer terugbetaald worden, ook al geeft de wet hen recht op die terugbetaling.

"Geld verdonkermaand van de sociale zekerheid"

In de gelekte nota schrijven de administrateurs-generaal het volgende. "Het komt College Openbare Instellingen Sociale Zekerheid voor dat de kost van personeel dat naar beleidscellen of andere overheidsinstanties wordt gedetacheerd, in mindering zou moeten worden gebracht van de te leveren inspanning op de personeelsenveloppe. Volgens de inlichtingen van de verschillende OISZ’s gaat het om een bedrag van 2,5 miljoen euro."

En dus besluit Jef Maes, federaal secretaris-generaal van het ABVV dat dat geld "verdonkermaand" wordt van de sociale zekerheid. "Het was toch zeer opvallend. Die operatie kost de sociale zekerheid 2,5 miljoen euro, of net iets meer dan de door Michel aangekondigde besparingen."

"We besparen niet op sociale zekerheid"

Op de Wetstraat 16, waar de premier kantoor houdt, wordt dat verhaal tegengesproken. Het klopt dat de parastatalen niet langer terugbetaald worden voor de mensen die ze detacheren, "maar het is niet zo dat we besparen op de kap van de sociale zekerheid."

"Het is een feit dat er 63 kabinettards minder zijn, wat een besparing van 2,4 miljoen oplevert. Bovendien wordt er ook gesnoeid in de werkingskosten van de kanselarij (de diensten van de premier, red.)."

In regeringskringen is ook te horen dat de schatting van 2,5 miljoen aan gederfde inkomsten "nattevingerwerk" is. "Voor dat bedrag gaat men uit van vijftig gedetacheerden, maar het is helemaal niet zeker dat het er vijftig zullen zijn. Dat moet nog allemaal uitgemaakt worden." Conclusie: er wordt wel degelijk bespaard op de werking van de kabinetten.

Meest gelezen