"Waarom krijgen papa's het recht hun eigen naam op te leggen?"

Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen stapt naar het Grondwettelijk Hof voor de vernietiging van het wetsartikel waardoor de vader een vetorecht heeft bij de bepaling van de familienaam van een kind. "Op basis van welk principe krijgen papa's het recht hun eigen naam op te leggen?", klinkt het.
AMELIE-BENOIST / BSIP

Volgens de nieuwe regels over de naamsoverdracht kunnen ouders voortaan kiezen hun kind de familienaam van de vader, de moeder of de dubbele familienaam te geven. Als de ouders het onderling echter niet eens raken, krijgt het kind automatisch de naam van de vader. De goedkeuring gebeurde via een wisselmeerderheid, waarbij CD&V tegenstemde, net als sommige leden van MR en CDH.

Een week geleden stapte al een vrouw uit Chièvres naar het Grondwettelijk Hof om de wet over de dubbele familienaam aan te vechten. De vrouw ligt in conflict met haar ex-man, die weigert de dubbele familienaam aan hun pasgeboren dochter toe te kennen. Ook het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen stapt nu naar het Grondwettelijk Hof om "deze discriminatie" te vernietigen.

"Volgens welk principe zouden papa's de mogelijkheid moeten hebben om de naam van de mama van hun kind te weigeren en hun eigen naam op te leggen?" vraagt adjunct-directeur Liesbet Stevens-Van Ongeval zich af. "Het wordt tijd dat in onze democratische samenleving vrouwen en mannen als gelijken worden beschouwd en dat ze, formeel en concreet, dezelfde rechten hebben."

"Wie de bestaansreden van deze wet in twijfel trekt, willen we er aan herinneren dat het principe van de gelijkheid van vrouwen en mannen in de Belgische grondwet zelf is ingeschreven", klinkt het nog. "Dit principe moet ook in familiekring erkend worden. Wie de vraag stelt of deze wet aan een maatschappelijke behoefte beantwoordt, stelt in feite de vraag of gelijkheid van vrouwen en mannen aan een maatschappelijke behoefte beantwoordt."

Als alternatief pleit het instituut ervoor om bij onenigheid tussen de ouders of bij afwezigheid van een keuze, automatisch de dubbele familienaam te gebruiken, met een neutrale regel om de volgorde van de twee namen te bepalen.

Meest gelezen