Rechtbank vraagt hulp Grondwettelijk Hof in proces-Boël

De rechtbank van eerste aanleg in Brussel vraagt het advies van het Grondwettelijk Hof in het dossier-Delphine Boël. De rechtbank is van oordeel dat meerdere elementen erop wijzen dat Jacques Boël als de vader van Delphine moet worden beschouwd. Het Grondwettelijk Hof moet zich nu uitspreken of de regel over afstamming strikt moet worden toegepast.

De eerste noodzakelijke stap voor Delphine Boël om koning Albert als haar vader te laten erkennen, is dat het vaderschap van haar wettelijke vader Jacques Boël wordt ontkend. En daar knelt al meteen het schoentje. 

Want ook al ontkent zowel Jacques Boël als Delphine zijn vaderschap, de rechter heeft beslist dat Delphine "bezit van staat" heeft. Een juridische term om duidelijk te maken dat Delphinë als de dochter van Jacques Boël moet worden beschouwd omdat ze lange tijd door het leven gegaan is als zijn dochter, omdat ze door hem is opgevoed en bij hem woonde. Voor de buitenwereld stond het buiten kijf dat ze vader en dochter waren en, zo luidt de regel, in dat geval kan afstamming niet worden betwist.

Is de regel wel zo absoluut?

Daarmee is de kous echter niet af, want de rechter heeft nu aan het Grondwettelijk Hof de vraag gesteld of die regel wel zo absoluut is. Met andere woorden: is het door dat "bezit van staat" onmogelijk voor Delphine Boël om het vaderschap aan te vechten? Want de vraag kan uiteraard ook worden gesteld of die regel niet in strijd is met het recht op privéleven: het recht om te weten wie je vader is.

Een vraag die het Grondwettelijk Hof nu moet beantwoorden, samen met de vraag of Delphine te laat gekomen is met haar proces. Dat de rechter in eerste aanleg enkele cruciale vragen doorschuift naar het Grondwettelijk Hof, wijst erop dat de rechter zich niet heeft willen verbranden aan de zaak. In ieder geval wordt de beslissing over wie haar biologische vader is, op die manier op de lange baan geschoven. 

"Het was erger geweest als vraag meteen was verworpen"

Volgens Alain De Jonge, advocaat van Delphine Boël, hoeft het inschakelen van het Grondwettelijk Hof niet meteen slecht nieuws te betekenen: "Het was erger geweest als de rechtbank de vraag van Delphine verworpen had, maar de rechter heeft zich niet over de grond van de zaak uitgesproken". Hij vermoedt dat deze bijkomende stap zo'n jaar extra tijd zal vragen.

Meest gelezen