Europese Commissie pleit voor tax shift

België riskeert in de gevarenzone te belanden als het niet verder hervormt. Vooral de tax shift moet er komen, zo denkt de Europese Commissie. En de staatsschuld moet naar beneden, zo niet dreigt België in de gevarenzone te belanden.

Er is goed nieuws en en er is slecht nieuws van de Europese Commissie. 

Eerst het goede. De huidige regering, zo denkt de Commissie-Juncker, heeft een aantal goede hervormingen doorgevoerd, "op aanraden van de Commissie". Dat gaat dan over de pensioenhervorming of de maatregelen om de concurrentiekracht aan te zwengelen.

Maar, en dat is slechter nieuws, het is niet voldoende. "Er is meer nodig", zo luidt het, en meteen gooit de Commissie dan een steen in de kikkerpoel van de Belgische politiek. Ze pleit immers voor een tax shift. "Er is meer nodig om de lasten op arbeid te verschuiven."

Laat dat nu net dé grote discussie zijn binnen de federale meerderheid. Toch betekent de aanmaning van de Europese Commissie niet dat de federale regering werk moet maken van een vermogenswinstbelasting. Er zijn nog andere manieren - zoals de ecofiscaliteit - om de lasten te verschuiven.

Bovendien piekt de schuld op 105 procent van het bruto nationaal product, veel meer dan de 60 procent die is voorzien in het stabiliteitspact en ook boven de symbolische grens van de 100 procent. De Commissie zei eerder al dat België daaronder moet geraken. 

Dat is vooral voor de vorige regering, Di Rupo I, een tik op de vingers. Zij was het die de begroting voor dit jaar opstelde en, volgens de Commissie afweek van de begrotingsnormen die haar werden opgelegd. 

In maart van volgend jaar, kort na de begrotingscontrole die premier Michel gepland heeft, zal de Commissie de situatie opnieuw onderzoeken.

Michel stuurde een brief om begrip te vragen

Eerder Charles Michel een brief naar de Commissie gestuurd waarin hij pleit voor mildheid. Hij haalt daarin onder meer de moeilijke economische situatie aan en zet de "structurele maatregelen" in de verf die zijn regering heeft genomen (zie sectie "Letterlijk").

Meest gelezen