N-VA: "Nederlandse studenten in Vlaanderen kosten 134 miljoen"

Het aantal Nederlandse studenten in Belgische scholen blijft stijgen. De N-VA berekende daarom de kostprijs voor ons land. Die zou 134 miljoen euro per jaar bedragen. In het licht van 193 miljoen euro aan geplande besparingen in 2015 is dat een aanzienlijke som. Vlaams parlementslid Koen Daniëls (N-VA) zegt dat hij de Nederlanders niet zomaar meer wil laten betalen.

"We hebben die cijfers opgevraagd om te zien of de geruchten kloppen en om de cijfers te objectiveren", vertelt Daniëls.

In tien jaar tijd is volgens Daniëls het aantal Nederlandse studenten in het Vlaamse hoger onderwijs verdubbeld. Maar ook in het lager en middelbaar onderwijs zitten steeds meer Nederlanders. "Het totale aantal komt uit op bijna 20.000, bekeken over alle graden, van lager tot hoger onderwijs. Dat is toch niet niks", aldus Daniëls.

Er zijn drie verklaringen voor die stijging, aldus Daniëls: het onderwijs in Vlaanderen is goedkoper en beter en er is geen systeem van loting voor bepaalde opleidingen zoals geneeskunde, maar een ingangsexamen.

"Cijfers enkel om te kunnen objectiveren"

N-VA heeft proberen te "objectiveren" hoeveel de Nederlanders in het Vlaamse onderwijs ons kosten. De partij schat de kosten op ongeveer 134 miljoen euro per jaar. Dat komt neer op een gemiddelde kostprijs van 6.700 € per Nederlandse leerling per jaar. In vergelijking met de geplande onderwijsbesparing van 193 miljoen euro in 2015 gaat het om een aanzienlijke som. In deze berekening werden ook de naar schatting 2.900 Belgische studenten in Nederland verrekend.

Daniëls wil het cijfer naar voren brengen om sterker te staan in het totale debat met Nederland. "Er zijn ook Nederlandstalige scholen in het buitenland voor expats en daar zitten ook Vlamingen. De wederkerigheid is niet onbelangrijk. Nederland heeft beslist om in dat soort scholen te besparen, waardoor ook Vlaamse initiatieven worden getroffen. We moeten dat samen bekijken, maar zonder een factuur te sturen, of met een apothekersweegschaal te werk gaan."

Het is dus niet de bedoeling om de Nederlanders meer te laten betalen, benadrukt Daniëls. Volgens de Europese regelgeving zou dat niet mogen, omdat er dan sprake zou zijn van discriminatie.

Het onderwijsbudget

Het totale onderwijsbudget van Vlaams minister Crevits bedraagt 11 miljard euro. Daarvan maakt ze de komende 5 jaar 500 miljoen exclusief vrij voor de bouw van nieuwe scholen.

Voor 2015 staat er een besparing gepland van in totaal 193 miljoen euro: 80 miljoen daarvan wordt afgeroomd in het hoger onderwijs, de resterende 113 miljoen wordt gezocht bij de andere onderwijsniveau's.

Meest gelezen