Cameron wil Europese migratieregels veel strenger maken

De Britse premier Cameron wil het strengste migratiesysteem in de Europese Unie uitbouwen, dat heeft hij vanochtend aangekondigd in een toespraak. Zo wil hij dat immigranten uit andere EU-lidstaten pas na 4 jaar werken recht krijgen op sociale voordelen.

Cameron zit tussen twee stoelen: de Europese Unie enerzijds en de eigen achterban in zijn land anderzijds, die niet steeds even blij is met de Europese keuzes. Met de speech die hij vanochtend gaf, wil hij zijn eigen kiezers tegemoet komen en de puntjes op de i zetten.

De wensen die Cameron op tafel legt, gaan ver en druisen in tegen de huidige Europese wetgeving. Zo wil hij dat alle immigranten, ook uit de EU, een jobaanbieding op zak hebben voor ze het land in komen. En als nieuwkomers binnen 6 maanden geen werk hebben wil Cameron hen uitzetten.

Cameron wil ook af van de bestaande regels voor gezinshereniging: werkloze partners zullen het land niet meer in komen, als het van de Britse premier afhangt.

Dreigement

Om het profitariaat aan te pakken wil Cameron fors snoeien in de sociale zekerheid voor immigranten: wie in Groot-Brittannië een of andere uitkering wil kunnen claimen, zal eerst 4 jaar in het land gewerkt moeten hebben. Hetzelfde geldt voor wie in aanmerking wil komen voor een sociale woning.

Ten slotte wil Cameron dat de nieuwe regels voor vrij verkeer van personen niet van toepassing worden op toekomstige lidstaten van de EU, tot hun economieën op het niveau staan van de rest van de Unie.

Cameron is er zich van bewust dat zijn voorstellen indruisen tegen de bestaande Europese wetgeving. Daarom lanceerde hij in zijn toespraak een oproep aan zijn Europese collega's om het immigratiehoofdstuk voor de hele Unie te onderhandelen. En als dat niet gebeurt, dreigt hij ermee de regels in Britse wetgeving te gieten.

Camerons voorstellen zullen sowieso spanningen veroorzaken in de Europese familie. Polen heeft eerder al laten vallen dat het zulke maatregelen discriminerend vindt.

Verkiezingskoorts

De Britse premier laat zijn spierballen rollen nadat gisteren bekend raakte dat het nettomigratiecijfer (de mensen die Groot-Brittannië binnenkwamen verminderd met de uitwijkelingen) opnieuw gestegen is boven het peil van 2010. Het zou nu op 260.000 liggen op jaarbasis, en dat is voor een groot stuk door de Europese nieuwkomers, 228.000 in totaal. Cameron wou ooit het totale aantal tot onder de 100.000 brengen, dat lijkt nu veraf.

In mei volgend jaar zijn er verkiezingen in Groot-Brittannië. Cameron en zijn conservatieven voelen momenteel de hete adem van de anti-Europese UKIP in de nek. Uit peilingen blijkt bovendien dat (Europese) immigratie een van de dingen is waar Britten het meest wakker van liggen.

Referendum

Met zijn toespraak hoopt Cameron zijn conservatieve achterban aan boord te houden en zijn campagne een boost te geven. Zijn voorstellen gaan in elk geval verder dan wat Labour en de Liberal Democrats voorstellen. "Als u mij in mei als premier verkiest, zal ik onderhandelen om de Europese Unie te hervormen en de Britse relatie met de Unie", sprak hij de Britse kiezer vandaag aan. 

Cameron heeft op langere termijn - wellicht in 2017 - overigens ook een referendum over het Europese lidmaatschap beloofd als hij het haalt. Op het einde van zijn speech verbond hij daar vanochtend ook het lot van zijn land aan: "Wat er ook gebeurt, u zal finaal beslissen, wanneer u het bolletje kleurt tijdens het referendum dat zal beslissen of Groot-Brittannië lid blijft van de Europese Unie."

Meest gelezen