Regering past begroting niet aan, ondanks kritiek van Rekenhof

Het Rekenhof meent dat de regering de uitgaven onderschat, maar premier Michel is niet zinnens om de begroting bij te sturen. Dat zou de besparingen in de war sturen, en daar is de regering op dit moment niet toe bereid. "Alle departementen moeten inspanningen doen", zei Michel.
Nicolas Maeterlinck

De perszaal van de federale regering - bijgenaamd "de bunker" - zat afgeladen vol voor wat de allereerste persconferentie van de ministerraad was. Toeval of niet, Michel organiseerde die op een ogenblik dat vicepremier Didier Reynders in het buitenland zit. Hij is met prinses Astrid op missie in Singapore.

Aan onderwerpen geen gebrek. Bijvoorbeeld de begroting, en de aanmerkingen die het Rekenhof daarover maakte. De uitgaven worden onderschat, denkt dat, en de interdepartementele provisie - zeg maar: een reservepotje voor onvoorziene uitgaven - is te klein. 

Maar aanpassingen zijn uit den boze, zegt Michel. "Dit is een interessant politiek document, maar zo zijn er nog. Laat me duidelijk zijn: we bevinden ons in een erg moeilijke situatie en alle departementen moeten inspanningen doen." Overigens geeft de Europese Commissie morgen haar oordeel over de Belgische begroting, mar Michel zei daar wel vertrouwen in te hebben.

Nog zo'n heikel onderwerp in de discussie over de besparingen: de indexsprong. De premier en de vicepremiers spanden zich in om te benadrukken dat die extra jobs zal opleveren, zoals uit een studie van de Nationale Bank moet blijken, en dat er verschillende flankerende maatregelen bestaan om de pil te verzachten.

Premier Michel verwees naar de loonhandicap van ons land ten opzichte van onze buurlanden. "Ik heb nooit gezegd dat de indexsprong de enige mirakeloplossing zou zijn", stelde hij. "Maar als we die niet hadden gedaan, dan zouden we elders 2,5 miljard euro moeten halen. Hadden we de btw moeten verhogen of een crisisbijdrage invoeren?", aldus Michel.

Vicepremier Kris Peeters onderstreepte daarbij het belang van de sociale dialoog. Indien het sociaal overleg zich "positief ontwikkelt", dan is de regering bereid de sociale partners advies te laten geven over de invulling van de welvaartsenveloppe.

Meest gelezen