Obama: "Racisme is nog steeds een Amerikaans probleem"

President Obama heeft in zijn speech naar aanleiding van de protesten over de vrijspraak van een agent gezegd dat racisme nog steeds een Amerikaans probleem is. Het geweld van boze burgers houdt intussen al dagen aan in de VS. Obama zei evenwel dat frustratie geen gegronde reden is voor dat soort "raciaal geladen geweld".

Obama maakte duidelijk dat hij het geweld in Ferguson van de voorbije dagen niet wilde goedpraten. Een diepmenselijke verontwaardiging vindt de president geen excuus om geweld te gebruiken. Daders van misdrijven zullen dan ook worden gestraft. "Ik kan absoluut geen sympathie opbrengen voor mensen die hun eigen gemeenschap op die manier vernielen", klonk het.

Toch toonde Obama zich ook empathisch. Hij verduidelijkte dat hij goed begreep dat mensen kwaad waren omwille van deze beslissing. Hij zei onomwonden dat de VS nog steeds last heeft van diepgeworteld racisme.

"De frustratie van de voorbije dagen gaat niet om een specifiek incident", zei Obama fel. "Daarvoor bestaat een bredere basis in vele gekleurde gemeenschappen. Die mensen hebben nog steeds het gevoel dat de wet niet voor iedereen eerlijk en op een gelijke manier wordt toegepast."

"Ik sta aan jullie zijde"

Obama had in zijn speech veel aandacht voor de Amerikaanse samenleving in het algemeen, "want dit is niet enkel het probleem van Ferguson", zei hij. "Wanneer we een politiekorps zouden hebben, dat representatief is voor de gemeenschap waarvan ze ten dienste staat, dan zou dat een groot verschil maken. We moeten daar werk van maken."

We, daarmee doelde Obama niet enkel op zijn eigen administratie, maar ook op de burgers. Hij herhaalde dat "hun president met de mensen wilde samenwerken".

"Kies niet voor oplossingen op korte termijn, of destructief gedrag. We moeten samen op lange termijn werken om echt iets te veranderen in de samenleving. Ik heb nog nooit iets zien veranderen na geweld, maar wel na verkiezingen, mobilisatie en vooral samenwerking. We moeten samen zoeken naar oplossingen voor onze problemen, stad na stad en staat na staat."

De speech van Obama kwam er twee dagen na de vrijspraak van de agent die de zwarte tiener Michael Brown had neergeschoten. In eerste instantie deed de Amerikaanse president er het zwijgen toe, wat veel woede uitlokte bij de bevolking van Ferguson. In het Witte Huis wordt overwogen om Obama te laten afreizen naar Ferguson, al zou zijn bezoek ook olie op het vuur kunnen gooien.

Meest gelezen