"Te weinig inspanningen om lasten te verschuiven"

De Europese Commissie vindt dat ons land te weinig inspanningen levert om de belastingen grondig te hervormen, schrijft Le Soir. De lasten op arbeid moeten verschuiven naar elders, maar dat gebeurt onvoldoende. De maatregelen die de regering in haar ontwerpbegroting voorstelt, gaan niet ver genoeg. Extra voer voor discussie in het debat rond de tax shift.

Vrijdag brengt de Europese Commissie haar rapport uit over de begroting van de lidstaten. Nu al wordt druk gespeculeerd over het oordeel dat België zal krijgen. De Standaard meent te weten dat de begroting groen licht zal krijgen. Le Soir schrijft dat de Europese Commissie ons land slechte punten geeft omdat er te weinig werk gemaakt wordt van een grondige belastinghervorming. Een verschuiving van de lasten op arbeid naar elders. Een tax shift, dus.

Le Soir kon de hand leggen op een passage uit het rapport. België voldoet globaal gezien aan zijn verplichtingen, maar krijgt wel scherpe opmerkingen. Over de hoge schuldgraad bijvoorbeeld. Die zou in 2015 oplopen tot 107 procent van het bbp, terwijl die net zou moeten dalen naar 60 procent.

Het meest opvallende in de tekst, zegt Le Soir, is echter een aparte kadertje waarin België kritiek krijgt omdat er nog altijd geen sprake is van een grondige belastinghervorming. De lasten op arbeid moeten verschoven worden naar elders, maar dat gebeurt nog onvoldoende en in de nieuwe begroting staan geen maatregelen die ver genoeg gaan, zo is het verdict. En zo komt ook de Europese Commissie op de proppen met de tax shift, dezer dagen een heet hangijzer in de Belgische politiek.

Als de tax shift in België ter discussie staat, gaat het vooral over de vraag om de lasten op arbeid te verschuiven naar lasten op vermogen. De zogenoemde vermogenswinstbelasting maakt daar deel van uit. Belangrijk om te weten is dat de Europese Commissie dan wel zegt dat de lasten op arbeid verschoven moeten worden, maar ze specificeert niet hoe dat moet gebeuren of naar waar de lasten moeten verschuiven.

Ze zegt dus niet of een vermogenswinstbelasting een noodzaak is. Meer lasten op consumptie, op vastgoed of op vervuiling zijn ook mogelijkheden.

AP2013

OESO wil ook een verschuiving van de lasten

Eerder vandaag had ook de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, in een rapport België het advies gegeven om het loonvormingsmechanisme aan te passen en een tax shift door te voeren om de werkgelegenheid en de concurrentiekracht te verbeteren.

"De tijdelijke opschorting van het indexmechanisme (de indexsprong, red.) zal helpen om de lonen beter in lijn te brengen met de productiviteit, maar de situatie illustreert de nood aan een hervorming van het loonvormingsproces", aldus de OESO, die zegt dat de sterke loonstijging de concurrentiekracht in ons land ondermijnt.

De OESO stelt bovendien dat het de werkgelegenheid en concurrentiekracht in ons land ten goede zou komen, mochten de lasten op arbeid verlaagd worden "ofwel door de algemene belastingdruk te verlagen, ofwel door belastingen te verschuiven naar consumptie en vermogenswinsten".

Michel verheugd over ''aanmoedigingen'' OESO

Premier Charles Michel zegt in een reactie verheugd te zijn over de ''aanmoedigingen'' van de OESO over de Belgische begrotingssanering. Volgens Michel is de geplande indexsprong volgens de OESO ook een goed antwoord op de loonhandicap van België ten opzichte van buurlanden.

Als het gaat om belastingen zegt Michel dat de regering de voorkeur geeft aan een vermindering van de totale fiscale druk. ''In dat opzicht heeft de federale regering gekozen voor fiscale maatregelen die betrekking hebben op andere inkomsten dan die uit arbeid en heeft ze tegelijkertijd afgezien van een veralgemeende btw-verhoging."

Meest gelezen