"Klopt niet dat we hele begroting moeten bijsturen"

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) ontkent met klem dat de begroting "een tweede zit" heeft gekregen van het Rekenhof. "Dat klopt gewoon niet met wat in het rapport staat", zegt hij in "De ochtend". Van Overtveldt zegt ook dat de experten van de Europese Commissie zich positief hebben uitgesproken over de Belgische begroting.

Van Overtveldt spreekt tegen dat het Rekenhof de federale begroting volledig naar de prullenmand verwijst. "Dat klopt gewoon niet met wat in het rapport staat. Het is absoluut niet aan de orde om nu de hele begroting te gaan herschrijven. Ik ben geschrokken van de manier waarop de oppositie het rapport heeft gebruikt", zegt hij.

"Er zijn uiteraard punten van kritiek, zoals altijd op een ontwerpbegroting, omdat je een aantal hypotheses moet maken", erkent de N-VA'er, maar hij benadrukt dat het Rekenhof schrijft dat de meeste ramingen in de begroting voldoende onderbouwd zijn. "Er zijn minnen en plussen en het Rekenhof zegt zeer expliciet dat aan het einde van de rit de minnen de plussen compenseren."

"Het pad waarop de begroting zich bevindt, is voor ons een realistisch pad. Het Rekenhof stelt een aantal legitieme vragen, we gaan daarop antwoorden en bijsturen waar er tekortkomingen zijn. Maar dat we zoals de oppositie zegt heel de begroting moeten bijsturen, dat klopt niet. Ik denk dat we met deze begroting goed zitten."

"Europese Commissie positief over begroting"

Vrijdag spreekt de Europese Commissie zich uit over de begroting van de lidstaten. De Standaard schrijft nu al dat België groen licht zal krijgen, maar dat is voorbarig, zegt de minister in "De ochtend". Er zijn immers twee aspecten. Wat betreft het technische aspect is Van Overtveldt zeker dat ons land een "intens groen licht" krijgt van de Commissie.

Het andere aspect is de politieke discussie. Die ligt nog open, aldus Van Overtveldt. Hij verwijst naar landen als Frankrijk en Italië, die België zouden kunnen meetrekken in het slechte bad. "Die landen willen liefst niet alleen staan in de discussie en België zou dan collateral damage kunnen zijn."

Meest gelezen