"Dokwerkers keren makkelijk terug naar 't Kot om iets te drinken"

Verschillende keren hebben dokwerkers nu al een kruispunt in de buurt van hun aanwervingslokaal 't Kot in Antwerpen bezet. De sfeer is geladen, maar voorlopig blijft alles rustig. In Wallonië gaat het er op sommige plaatsen harder aan toe.

't Kot is de naam waaronder het aanwervingslokaal van de dokwerkers van de haven van Antwerpen bekendstaat. Twee- tot driehonderd onder hen hebben in de loop van de dag een kruispunt in de buurt verschillende keren bezet.

"De dokwerkers willen zich aan de stad Antwerpen laten zien", legt Kurt Callaerts van de christelijke vakbond uit. "De enige manier om de media te halen is actie ondernemen. We geven hen telkens richtlijnen waarop ze makkelijk naar 't Kot terugkeren om iets te drinken."

De sfeer is naar verluidt geladen. In de vooravond hebben enkele groepjes dokwerkers gepoogd naar het stadhuis op de Grote Markt af te zakken waar straks de gemeenteraad begint. De ordediensten van de vakbonden en de politie hebben de heethoofden kunnen bedaren. Die laatste roept de aanwezige persfotografen intussen op de dokwerkers niet verder op te hitsen. "Fotografen veroorzaken meer verkeershinder dan stakers", klinkt het op Twitter.

"Staking goed opgevolgd in sectoren waar vakbonden sterk staan"

Is de stakingsactie over het algemeen een succes te noemen (zoals de vakbonden beweren) of valt het allemaal nog mee (zoals de werkgeversorganisaties beweren)? "Ze hebben allebei voor een stuk gelijk", meent VRT-radiojournalist Steven Dierckx in "Vandaag" op Radio 1. "De staking is goed opgevolgd in die sectoren waar de vakbond sowieso sterk staat, zoals de industrie, of waar een minimum aan mensen op sleutelposities volstaat om de zaak lam te leggen, zoals de havens."

"In KMO's waar de vakbonden minder sterk staan, is amper gestaakt. Toch was ook daar een impact voelbaar: zo'n 20% van de werknemers zou te laat op het werk zijn aangekomen. Tot 40% van de leveringen kon niet doorgaan."

"Actiebereidheid in Wallonië is groter"

In Wallonië gaat het er op sommige plaatsen harder aan toe, zegt Dierckx. "Er wordt in meer sectoren gestaakt dan in Vlaanderen. De actiebereidheid is er traditioneel groter. In veel scholen is geen lesgegeven en ziekenhuizen draaien op minimumbezetting."

"Er is ook harder gestaakt met meer blokkades in winkelcentra, invalswegen en industriezones. De Waalse vakbonden houden er andere strategieën op na. Een mooi voorbeeld: in Vlaanderen verliep de postbedeling vandaag grotendeels normaal, in Wallonië is nagenoeg geen post tot bij de postbodes geraakt."

In Aarlen in de provincie Luxemburg zijn bij een manifestatie poppen verbrand die premier Charles Michel (MR) en VBO-topman Pieter Timmermans moesten voorstellen. 800 manifestanten waren daarbij aanwezig.

Meest gelezen