Netanyahu: "Israël wordt de joodse natiestaat"

In Israël is een controversieel wetsvoorstel gestemd waarin officieel wordt vastgelegd dat het land de natiestaat is van het joodse volk. Bovendien wordt het Arabisch geschrapt als officiële tweede taal. Het voorstel veroorzaakt veel ophef, omdat de nieuwe principes na goedkeuring door het parlement worden vastgelegd in de grondwet.

Volgens premier Netanyahu is de nieuwe wet dringend nodig omdat het gegeven van Israël als joodse natiestaat niet langer als vanzelfsprekend wordt beschouwd. Niet enkel door de Palestijnen, zelfs niet door de eigen oppositie, klinkt het.

"Ik begrijp niet dat er mensen pleiten voor twee afzonderlijke naties voor de twee verschillende volkeren, maar zich dan wel tegen dit voorstel kanten. Ze zouden graag een eigen Palestijnse staat heben, maar zijn tegelijk radicaal tegen een joodse staat", aldus Netanyahu.

In het wetsvoorstel wordt het joodse karakter van Israël officieel erkend. Een passage omschrijft typische Joodse wetten als "een inspiratie zijn voor de officiële wetgeving". De meest opvallende maatregel is bovendien dat het Arabisch als officiële tweede taal wordt geschrapt. Een kleine 20% van de bevolking in Israël zijn Arabische moslims.

Netanyahu bevestigt ook dat er bijkomende rechten komen, specifiek voor Israëlische joden. De algemene burgerrechten blijven bestaan maar er komen extra rechten, waaronder een nieuwe vlag en een eigen volkslied. "Elke Jood zal ook het recht hebben om vrij te emigreren naar Israël", benadrukte Netanyahu.

Parlement moet nog stemmen

Niet enkel vanuit de hoek van de oppositie komt er veel kritiek op het voorstel, ook de meerderheid is verdeeld. Het wetsvoorstel werd door het kabinet Netanyahu goedgekeurd met 14 stemmen tegen 7. Twee centrumpartijen menen dat Netanyahu dit nog snel wil doorvoeren voor de voorverkiezingen in zijn eigen Likoedpartij eraan komen.

Volgens critici zouden de nieuwe wetteksten regelrecht indruisen tegen de onafhankelijkheidsverklaring van Israël. Daarin staat letterlijk dat de nieuwe natiestaat "steunt op de principes van vrijheid en rechtvaardigheid zoals dat wordt uitgedrukt door de profeten" en dat er volledige sociale en politieke gelijkheid is voor alle burgers "ongeacht religie, ras of geslacht".

Het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd door de Knesset, het Israëlische parlement, voor het effectief in een wet kan worden gegoten die zal worden toegevoegd aan de grondwet. Verschillende woordvoerders van de regering geven aan dat de stemming zou worden uitgesteld tot volgende week.

Meest gelezen