"Compensatie indexsprong lukt zeker voor lagere lonen"

Het verlies van koopkracht door de indexsprong blijft - zeker voor de lagere lonen - gecompenseerd. Dat verzekert minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) aan onze redactie. Die compensatie bestaat in een belastingverlaging, maar uit de begroting van de regering-Michel blijkt dat die geplande verlaging maar de helft zal bedragen van wat was aangekondigd.

De regering-Michel besliste niet alleen te besparen en extra te belasten, maar had ook een fiscaal cadeautje in petto. De bedoeling is het beroepskostenforfait op te trekken. Dat betekent dat werknemers en ambtenaren netto meer overhouden. Toch als ze hun beroepskosten niet bewijzen.

De regering voorzag daarvoor 900 miljoen euro in de begroting en raamde dat dat netto gemiddeld 250 euro per jaar zou opleveren. Maar uit de ontwerpbegroting die bij Europa is ingediend blijkt dat het budget is beperkt tot 450 miljoen euro, schrijft De Tijd vandaag. Van de belastingverlaging blijft dus maar de helft over.

"Indexsprong in hoge mate gecompenseerd"

Het was de bedoeling van de regering om met de belastingverlaging het verlies van de koopkracht door de indexsprong te compenseren. En dat blijft zo, ondanks de lagere belastingverlaging.

"Dat lukt zeker voor de lagere longen en de lagere uitkeringstrekkers", zegt minister Van Overtveldt. "We voorzien daarvoor bijkomend nog iets meer dan 250 miljoen euro in 2015. Bovendien zal de indexsprong er pas komen een stuk in de lente van 2015 terwijl de belastingaftrekken slaan op het hele jaar."

"Er is wel degelijk in hoge mate compensatie voor de koopkrachteffecten van de indexsprong", luidt de conclusie van de minister.

Meest gelezen