Ebola zaait al miljoenen jaren dood en vernieling

Filovirussen, de virussenfamilie waartoe ebola en het gelijkaardige marburgvirus behoren, bestonden reeds 16 tot 23 miljoen jaar geleden in het mioceen. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie. De informatie kan van belang zijn voor de ontwikkeling van een eenvormig vaccin tegen de beide hedendaagse ziektes.

Ebola mag anno 2014 dan wel lelijk huishouden in West-Afrika, het virus bestaat al veel langer dan vandaag. Samen met het gelijkaardige marburgvirus behoort het tot de familie van de zogenoemde filovirussen. Ooit dachten wetenschappers dat die zo'n 10.000 jaar geleden gelijktijdig met de opkomst van de landbouw ontstonden. Intussen weet de wetenschappelijke wereld beter.

Een nieuwe studie uitgevoerd aan de universiteit van Buffalo in de Amerikaanse staat New York stelt dat filovirussen reeds in het mioceen voorkwamen en dus minstens 16 tot 23 miljoen jaar oud zijn. Dat blijkt uit een genetische analyse van gefossiliseerde knaagdieren.

Opmerkelijk: toen al bestond een onderscheid tussen het (latere) ebola- en het marburgvirus. Daaruit concluderen de wetenschappers dat de gemeenschappelijke voorouder van de beide virussen nog ouder is. Al die tijd heeft een interactie tussen filovirussen en zoogdieren plaatsgevonden.

Hoewel deze kennis weinig zegt over de hedendaagse varianten van ebola en marburg, is ze mogelijk wel relevant voor de ontwikkeling van een eenvormig vaccin tegen de beide ziektes. Meer bepaald is het voor wetenschappers nuttig te weten dat de twee verwante virussen reeds miljoenen jaren geleden van dezelfde voorouder zijn afgesplitst.

Meest gelezen