Gasgesprekken met Rusland verlopen erg moeizaam

Oekraïne en Rusland zijn er voorlopig niet in geslaagd om in Brussel tot een akkoord te komen over de gastoevoer vanuit Rusland. Sinds juni levert Moskou geen gas meer omdat Kiev de rekeningen niet betaalt. Als er geen akkoord komt, kan dat op termijn ook gevolgen hebben voor de energiebevoorrading van Europa.

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Oekraïense collega bereikten eerder deze maand wel al een kaderakkoord, maar over het financiële aspect is er nog geen overeenkomst.

Zou wil het Russische staatsenergiebedrijf Gazprom onder andere dat de Europese Unie garandeert dat Oekraïne 3,1 miljard euro achterstallige facturen gaat betalen.

Afgelopen nacht sprongen de gesprekken in Brussel af. Er werd wel een onderhandelingsnota opgestuurd naar Kiev en Moskou, maar een overeenkomst werd niet bereikt. Later vandaag zouden de gesprekken onder bemiddeling van de EU verder worden gezet.

Europese bevoorrading in gevaar

Dat de Europese Unie bemiddelt over de gastoevoer naar Oekraïne is niet toevallig. Jaarlijks moet de EU 300 miljard kubieke meter gas invoeren en een belangrijk deel daarvan komt uit Rusland via Oekraïne.

Uit een recente studie van de Europese Commissie blijkt dat bij een lange toevoerstop heel wat Europese landen in de problemen zouden komen. Vooral Oost-Europese lidstaten zouden zeker 60 procent van hun nodige gastoevoer missen.

Gisteren besliste de Commissie dan ook om vooral in die regio's 647 miljoen euro te investeren in energie-infrastructuur, "omdat de geopolitieke crisis de nood aan betere energienetwerken in de verf heeft gezet", aldus de Commissie.

Komt Afrika Europa te hulp?

Europa kijkt sinds de crisis met Rusland steeds meer in de richting van Sub-Saharisch Afrika. Die regio zou tegen 2040 Rusland kunnen voorbijsteken als gasexporteur, blijkt uit een studie van het Internationaal Energieagentschap. (IEA)

"Investeren in Afrikaanse gasprojecten kan de Europese gasimport dan ook drastisch diversifiëren", laat het IEA weten.

Dominique Ristori van het Europese Directoraat-Generaal voor Energie stelde gisteren dat de situatie in Oekraïne de samenwerking tussen de EU en Afrika heeft versneld.

Meest gelezen