Fed zet steunaankopen voor de economie stop

De Amerikaanse centrale bank Federal Reserve zet zoals verwacht een punt achter het programma voor het opkopen van obligaties. De rente blijft wel historisch laag om de economie in de VS verder te ondersteunen.

Tijdens het hoogtepunt van de financiële crisis in 2008 besloot de Federal Reserve om massaal obligaties op te kopen om zo geld in de Amerikaanse economie te pompen. Dat liep op tot een bedrag van 85 miljard dollar per maand.

Eind vorig jaar besloot de Fed tot het geleidelijk afbouwen van die steun, telkens met een oog op de economische situatie; Die bleek gunstig en dus werd het bedrag van de inkopen afgebouwd tot 15 miljard per maand.

Dat zal nu helemaal gedaan zijn. Topvrouw Janet Yellen veronderstelt dat de Amerikaanse economie het ook met klassieke ondersteuning zoals de lage rente zal kunnen bolwerken. De werkloosheid is intussen teruggevallen tot 5,9%, het laagste peil sinds het begin van de crisis.

De rente blijft wel op een historisch laag niveau, want de Fed houdt nog altijd een oog op de woningmarkt en op de zwakke dan gehoopte inflatie. Toch denkt Yellen dat die inflatiezwakte van tijdelijke aard is. Waarnemers denken dat de Fed mogelijk midden volgend jaar de rente opnieuw lichtjes zal laten stijgen.

Heeft dat nu gewerkt?

In 2008 ging de Fed de crisis te lijf met de massale steunaankopen ook "quantitative easing" of QE genoemd. Dat was toen vooral bedoeld om dubieuze kredieten weg te halen bij de banken en die zo te behoeden voor scenario's zoals bij Lehman Brothers.

Vanaf 2010 was de tweede ronde van QE vooral bedoeld om geld in de economie te pompen en kredietverlening te vergemakkelijken. Dat lijkt effect gehad te hebben, want de beurzen en de economie zijn sindsdien opnieuw uit het dal gekropen, in de VS tenminste. Zo is de brede beursindex S&P500 met zowat 101% gestegen.

De Fed zit nu op zowat 4.000 miljard dollar obligaties en andere papieren. Die snel verkopen, zou natuurlijk de markt volledig overhoop gooien, maar de centrale bank kan zich veroorloven om dat zeer geleidelijk te doen. De critici die gewaarschuwd hadden voor de val van de dollar en een torenhoge inflatie in de VS, hebben blijkbaar de bal misgeslagen. De VS-economie lijkt er in elk geval beter aan toe dan de Europese, al dan de vertraging in de EU, China en elders op termijn ook de VS aantasten.

Meest gelezen