Cameron weigert 2 miljard te betalen aan de EU

De Britse premier David Cameron weigert om twee miljard euro te betalen voor de Europese begroting van dit jaar. Cameron staat onder zware druk van de Britse publieke opinie, die de betaling afwijst.

"We gaan niet opeens ons chequeboekje bovenhalen om een bedrag van twee miljard euro uit te schrijven. Dat gaat niet gebeuren", siste een duidelijk boze Britse premier Cameron. "Het is nog nooit gebeurd dat een lidstaat gevraagd wordt binnen drie weken een rekening van twee miljard euro te betalen", vervolgde hij.

Cameron reageert zo op de aangepaste herberekening van de bijdragen die de EU-lidstaten moeten betalen aan de begroting van de Europese Unie. Uit die berekening blijkt dat Groot-Brittannië tegen 1 december twee miljard euro extra zou moeten bijdragen.

De Britse premier wil nu echter meteen meer duidelijkheid over de berekeningswijze die de Europese Commissie hanteert. Naar eigen zeggen vindt hij voor dat standpunt ook steun bij andere lidstaten, zoals Nederland, Italië, Griekenland, Malta en Bulgarije, die ook extra moeten betalen.

Cameron staat in eigen land onder zware druk van de populistische anti-Europapartij UKIP (United Kingdom Independence Party), die stemmen en leden afsnoept van zijn - toch al vrij eurokritische - Conservatieve Partij. Toch vindt ook de socialistische oppositie van Labour de extra bijdrage aan de EU niet te pruimen.

Hoe dan ook blijft de EU in het Verenigd Koninkrijk weinig populair. Over zeven maanden zijn er parlementsverkiezingen en premier Cameron heeft beloofd dat hij een referendum over het lidmaatschap van de EU zal houden als hij opnieuw aan de macht komt.

Hoeveel moet een land betalen?

De bijdrage die elke lidstaat aan de EU-begroting moet bijdragen, wordt berekend op basis van het bruto binnenlands product (bbp) en de geschatte btw-inkomsten.

Wanneer de definitieve cijfers door de Commissie berekend zijn, kan het gebeuren dat de oorspronkelijke bijdragen hoger of lager uitvalt, naargelang een land economisch beter of slechter boert dan verwacht.

De Britten moeten nu dus meer betalen, maar Frankrijk zou 780 miljoen euro minder moeten betalen, Duitsland zelfs een miljard euro minder en ons land zou 170 miljoen euro minder moeten geven.

Wat doen voor meer banen en groei?

Op de EU-top in Brussel is afgesproken dat de lidstaten tegen de volgende bijeenkomst in december duidelijk moeten maken hoe ze meer banen en groei willen creëren. Vooral de Europese Centrale Bank had daarop aangedrongen.

Gisteren hadden de staatshoofden en regeringsleiders van de EU al een overeenkomst bereikt over een plan om de opwarming van de aarde te beperken en over de strijd tegen ebola.

De top van vandaag was ook een afscheid van EU-president Herman Van Rompuy en Commissievoorzitter José Manuel Barroso. Die worden in december respectievelijk worden vervangen door de Poolse premier Donald Tusk en de Luxemburgse ex-premier Jean-Claude Juncker.

Meest gelezen