Europese Commissie "van de laatste kans" krijgt vertrouwen van Europees Parlement

Het Europees Parlement in Straatsburg heeft zijn vertrouwen gegeven aan de Europese Commissie van Jean-Claude Juncker. Commissievoorzitter Juncker heeft zijn commissie wel wat moeten herschikken na de parlementaire hoorzittingen. Uit zijn beleidsverklaring in het parlement bleek verder dat Juncker met zijn commissie 2 accenten wil leggen: oog hebben voor het sociale weefsel en meer investeren. De nieuwe commissie heeft nu het vertrouwen van de Europarlementariërs, maar Juncker wil ook het vertrouwen van de burger winnen. "Dit is de Europese Commissie van de laatste kans daarvoor en we moeten die kans grijpen", aldus Juncker.

De Commissie van Juncker kreeg groen licht van 423 parlementariërs: met name zijn eigen Europese Volkspartij, de socialisten en de liberalen stemden voor. 209 parlementsleden stemden tegen en er waren 67 onthoudingen.

De Commissie-Juncker krijgt een betere structuur dan de vorige Commissie: 20 commissarissen in plaats van 28 en vicevoorzitters krijgen een belangrijke coördinerende rol.

Vooral voor de voormalige Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (zie foto naast Juncker) is als eerste vicevoorzitter een belangrijke rol weggelegd. “Hij wordt niet alleen mijn rechterhand, maar van tijd tot tijd ook mijn linkerhand”, aldus commissievoorzitter Juncker. Daarmee geeft Juncker al aan dat met zijn commissie enkele sociale accenten wil leggen.

"Dit is de Commissie van de laatste kans", zei de nieuwe commissievoorzitter. "Ofwel brengen we de burger dichter bij Europa, ofwel mislukken we." Juncker wil daarvoor dat zijn Commissie zich bezighoudt met belangrijke zaken zoals de werkloosheid terugdringen en jongeren opnieuw perspectief geven.

Investeringsplan

Concreet voorziet de Commissie van Juncker een investeringsplan van 300 miljard euro. Voor Guy Verhofstadt - fractievoorzitter van de Europese liberalen - is dat niet genoeg. "We hebben nood aan een echt geloofwaardig groei- en investeringspact", zei Verhofdstadt. Er is volgens de voormalige Belgische premier meer dan 800 miljard nodig.

Bovendien moet de Commissie volgens Verhofstadt niet kiezen tussen ofwel begrotingsdiscipline ofwel investeringen. Het is een "en-en-verhaal". De Commissie zal de lidstaten effectief vragen om de begroting te saneren, maar zal wel soepel zijn voor lidstaten die hervormingen doorvoeren. Belangrijk voor Italië en Frankrijk is dat, maar ook voor ons land aangezien België pas in 2018 een begroting in evenwicht zal indienen bij Europa.

Herschikking van de Commissie

Al na de hoorzittingen en de screening van de kandidaat-commissarissen door het Europees Parlement de afgelopen weken, bleek dat Juncker zijn voorgestelde commissie moest herschikken.

De Sloveense kandidaat Alenka Bratusek werd afgewezen en vervangen door Violeta Bulc. Bulc krijgt de portefeuille Transport, Energie gaat naar vicepresident Maros Sefcovic.

Ook de Hongaarse kandidaat Tibor Navracsics kwam onder vuur omdat hij in eigen land een omstreden mediawet had helpen tot stand komen, terwijl hij voor de Commissie onder andere de post Cultuur krijgt. Die post behoudt hij maar Burgerschap verhuist naar Dimitris Avramopoulos, de Griekse commissaris die onder meer al Migratie heeft.

Guy Verhofstadt had wat dat betreft een duidelijker signaal verwacht van Juncker. "Het Europese project - en de geloofwaardigheid van deze Commissie - is meer dan de economie alleen. Het gaat om de gedeelde waarden: vrijheid en diversiteit. Meneer Navracicis krijgt nu wel niet meer Burgerschap, maar dat zal het probleem niet oplossen", aldus Verhofstadt.

Een erg belangrijk punt waarvoor het parlement ijverde is dat het Directoraat-Generaal Gezondheid en Consumenten bevoegd blijft voor medicijnen en farmaceutische producten. Vijf jaar geleden werd dat departement daarvoor bevoegd nadat die bevoegdheid was weggehaald bij Industrie uit vrees voor inmenging van grote bedrijven. Juncker wilde de bevoegdheid terugbrengen onder Industrie, maar is daar dus op teruggekomen.

"Binnen 5 jaar zijn we hier weg"

Een meerderheid van het Europees Parlement heeft gestemd voor de Commissie-Juncker, maar wie daar zeker niet bij is, is de anti-Europese fractie EFDD, met de Britse fractieleider Nigel Farage.

Hij klaagde het zogenoemde democratische deficit van de Europese instellingen aan. "De manier waarop de Commissie wetten maakt, dat is de vijand van de democratie." Voor Farage heeft Europa veel te veel zeggenschap over de lidstaten. "Dit is de laatste Europese Commissie die over Groot-Brittannië zal regeren want over 5 jaar zijn we eruit", verzekerde Farage.

Daarmee verwijst hij naar het aangekondigde referendum in het Verenigd Koninkrijk met de vraag of het land al dan niet lid moet blijven van de Europese Unie.

9 vrouwelijke commissarissen

Dankzij de vertrouwensstemming kan de Europese Commissie nu echt van start gaan. In die Commissie zullen 9 vrouwen zitten, onder wie de Belgische Marianne Thyssen die bevoegd is voor Werk en Sociale Zaken.

Negen vrouwen op 28 leden, dat zint voorzitter Juncker duidelijk niet. Hij ijverde steeds voor een meer vrouwelijke Commissie. "Negen vrouwen op 28 leden, dat blijft belachelijk", zei Juncker en met die uitspraak oogstte hij heel wat applaus in het parlement.

Hoe dan ook is het met deze Commissie dat Juncker de komende 5 jaar Europa zal besturen. Hoe de definitieve Commissie-Juncker eruitziet, kunt u nakijken in de tweet hieronder.

Meest gelezen