Ex-communisten gaan mee regeren in oosten van Duitsland

Vijfentwintig jaar na de val van de Muur gaan de voormalige communisten mee regeren in de deelstaat Thuringen, in het oosten van Duitsland, dus pal in de voormalige DDR. Nu is enkel nog de goedkeuring van de achterban van de socialisten nodig.

De "radicaal-linkse" partij Die Linke gaat samen met de sociaaldemocratische SPD de Duitse deelstaat Thüringen besturen. Lokaal leider Bodo Ramelow wordt zelfs de minister-president van Thüringen en dat is voor het eerst sinds de val van de Muur 25 jaar geleden. 

De voorbije jaren hebben die Linke al wel samen in een regering met de SPD gezet in de deelstaat Brandenburg, maar toen kregen ze niet de topfunctie.

Wel moet de lokale SPD in Thüringen eerst nog haar achterban consulteren die tot november de tijd heeft om haar mening te ventileren. Samenwerken met Die Linke houdt risico's in, want die worden door veel Duitsers beschouwd als de "erfgenamen" van de partij van de Muur, de communistische SED in de voormalig DDR dus.

Die Linke werden in 2007 opgericht door oud-communisten uit Oost-Duitsland en over hun partij ontgoochelde SPD'ers, verzameld rond voormalig minister van Financiën en gewezen partijvoorzitter Oscar Lafontaine.

Die Linke eindigde bij de deelstaatverkiezingen van 14 september met 28,2 procent van de stemmen op de tweede plaats, na de CDU van bondskanselier Angela Merkel (met 33,5%). De SPD was met 12,4 procent op plaats drie geëindigd. Ook de groenen, die 5,7 procent haalden, treden toe tot de coalitie.

Meest gelezen