"Ebola dreigt verloren generatie te creëren in West-Afrika"

De Liberiaanse presidente Ellen Johnson Sirleaf vraagt de internationale gemeenschap om hardere actie te ondernemen in de strijd tegen het dodelijke ebolavirus. Volgens het Liberiaanse staatshoofd dreigt niet alleen een humanitaire, maar ook een economische ramp. "Een hele generatie van jonge West-Afrikanen dreigt verloren te gaan", zei Johnson Sirleaf in een gesproken pamflet voor de BBC.
AP2014

In haar "brief aan de wereld" stelt Johnson Sirleaf dat "de tijd van gepraat en getheoretiseer voorbij is". "Elk land dat kan helpen moet een inspanning doen, hetzij met noodfondsen, medische bevoorrading of klinische expertise."

"Deze ziekte respecteert geen grenzen. We hebben er allemaal belang bij om het virus te bestrijden. Het is de taak van ons allemaal, als wereldburgers, om de boodschap uit te sturen dat we de miljoenen West-Afrikanen niet aan hun lot zullen overlaten om te vechten tegen een vijand die ze niet komen en waartegen ze maar erg weinig bescherming hebben.

Johnson Sirleaf, die vroeger een belangrijke functie binnen de Wereldbank, benadrukte dat ebola ook economisch zware schade veroorzaakte. Ze wees op de gemiste oogsten, de gesloten markten en de grenzen die noodgedwongen gesloten moesten worden. Nog volgens haar heeft de uitbraak van de epidemie veel van het economisch herstel sinds het einde van de burgeroorlog in 2003 teniet gedaan.

Liberia is een van de landen die het zwaarst getroffen is door de uitbraak van het virus. 2.200 mensen zijn er al aan de ziekte bezweken, op een totaal van meer dan 4.500 in heel West-Afrika. In Guinee, Liberia en Sierra Leone zijn zo'n 9.000 mensen besmet met het virus.

Meest gelezen