62 miljard investeringen nodig in elektriciteitssector

De volgende decennia zullen voor 62 miljard euro investeringen nodig zijn om de vraag naar elektriciteit in ons land op te vangen. De productiekosten van stroom zouden daardoor gevoelig stijgen.

Volgens het Federaal Planbureau moet er tegen 2050 voor 51 gigawatt extra elektriciteitscapaciteit zijn. Dat komt overeen met een grote kerncentrale per jaar.

Die investeringen zijn nodig om de stijgende vraag naar stroom op te vangen, maar ook met de vervanging van bestaande installaties. Zo bepaalt de wet op de kernuitstap dat de nucleaire installaties tegen 2030 gesloten worden.

Die centrales moeten dan uiteraard vervangen worden, maar niet door nieuwe kerninstallaties. Tegelijk moeten ook de bestaande windmolenparken en zonnepanelenparken tegen 2050 vernieuwd worden.

Tegen 2050 zou zowat de helft van ons elektriciteitspark uit hernieuwbare stroom moeten bestaan, de rest uit gascentrales. Er zou ook ruimte moeten zijn voor invoer uit het buitenland. 

A2012

Elektriciteit wordt veel duurder

Het gaat om grote investeringen en die zullen de prijs van elektriciteit fors de hoogte injagen, waarschuwt het Federaal Planbureau. Zo zou de productiekost van een megawatt over zes jaar al met meer dan 60% kunnen stijgen.

Die kostprijs zou kunnen worden afgeremd door het langer openhouden van bepaalde kerncentrales of door de vraag naar stroom aanzienlijk laten dalen.

Het onderzoek van het planbureau hield nog geen rekening met het al dan niet langer openhouden de kerncentrales Doel 1 en Doel 2 tot 2025. De studie lag ook niet op de tafel bij de regeringsonderhandelingen.

Meest gelezen