Spanning in Hongkong tussen betogers en politie stijgt

In de Zuid-Chinese stad Hongkong, een voormalige Britse kroonkolonie, loopt de spanning op. Er is sprake van schermutselingen tussen de politie en betogers die barricades hebben opgeworpen in de buurt van het regeringsgebouw. De betogers eisen volledig democratische en transparante verkiezingen in Hongkong, maar vinden geen gehoor bij de autoriteiten.
AP2014

De protesten begonnen vorige week. De betogers nemen het niet dat de kandidaten voor de functie van gouverneur door Peking zullen moeten worden gescreend voor ze aan de gouverneursverkiezingen mogen deelnemen. Ze willen dat de volgende gouverneur van de stadstaat rechtstreeks wordt verkozen, zonder inmenging van Peking.

De autoriteiten houden het been stijf. Zowel de politie als de politieke leiders herhalen dat de betogers hun blokkade van de regeringsgebouwen moeten opheffen. Ze zeggen ook niet te zullen toekijken, mochten de betogers proberen op te rukken naar de regeringsgebouwen.

De politie heeft aan de lokale krant Ming Pao gemeld dat de ordediensten rubberkogels, traangas en andere wapens kunnen inzetten tegen de betogers. Vorig weekend hadden de ordediensten ook al traangas gebruikt tegen betogers, wat de volkswoede alleen maar heeft aangewakkerd.

De lokale regering zegt dat de betogers de regeringsgebouwen belegeren en dat dit grote gevolgen heeft voor de werking van de politiek en van de politie. De overheid eist dat 3.000 ambtenaren morgen weer aan het werk gaan.

In de rest van China krijgt het nieuws over Hongkong zo weinig mogelijk aandacht, maar vandaag krijgt gouverneur Leung Chun-ying van Hongkong lof van de krant van de Chinese KP. Volgens de krant is Peking tevreden met de manier waarop Leung de situatie aanpakt. Terloops volgt er een sneer naar het "illegale" protest in Hongkong.

Hongkong werd in 1997 weer een deel van China, na meer dan een eeuw van Brits bestuur. In ruil voor de teruggave beloofde Peking om Hongkong de komende 50 jaar een apart statuut te geven, met verregaande democratische vrijheden. Veel Hongkongers hechten dan ook een groot belang aan vrijheid en democratie, wat niet noodzakelijk het geval is in de rest van China.

Nogal wat waarnemers vrezen voor een herhaling van de gebeurtenissen op Tienanmen, in 1989. Toen werd een protestbeweging voor meer democratie in bloed gesmoord door de communistische machthebbers in Peking.

Meest gelezen