"Sterke NAVO voorwaarde en geen bedreiging voor goede relatie met Rusland"

De sociaaldemocratische Noorse ex-premier Jens Stoltenberg heeft in zijn eerste persconferentie als secretaris-generaal van de NAVO een pleidooi gehouden voor een constructieve relatie met Rusland. Hij benadrukte ook het belang van goede relaties tussen de NAVO en de Europese Unie enerzijds, en de EU en de VS anderzijds. En daarvoor is een sterke NAVO, zowel op politiek als militair vlak, voor hem de absolute voorwaarde.

"Ik zie geen tegenstelling tussen een sterke NAVO en onze inspanningen om een goede relatie uit te bouwen met Rusland, integendeel zelfs", sprak Stoltenberg kordaat. "Enkel een sterke NAVO is in staat om de relatie met Rusland te herstellen, in het kader van de Noord-Atlantische veiligheid."

Een sterke NAVO is voor Stoltenberg het uitgangspunt van het gehele beleid dat de organisatie zal voeren de komende jaren. "We moeten sterk zijn in het kader van de veiligheid. Een goede samenwerking met landen wereldwijd verhoogt die veiligheid. In dat kader past ook ons actieplan om meer troepen ter beschikking te hebben, en ze beter inzetbaar te maken op korte termijn."

"Verwacht een inspanning van de VS én Europa"

Stoltenberg hamerde ook op het belang van goede relaties tussen de twee grote machtsblokken binnen de NAVO: de VS en de Europese Unie.

"De NAVO blijft de belangrijkste speler wat betreft de veiligheid in het Noord-Atlantisch gebied. Daarvoor is een goede band tussen Europa en de VS noodzakelijk. Ik verwacht in dat opzicht een inspanning van beide partijen, zowel op politiek als op economisch vlak. Er moeten meer en betere investeringen komen, die we jaarlijks zullen evalueren."

Tenslotte stond Stoltenberg ook even stil bij de belangrijkste taak van de NAVO: het garanderen van de veiligheid voor zijn 28 leden.

"We zijn als NAVO verantwoordelijk voor de beslissingen die we in groep nemen. Ik wil daarom alle landen binnen onze alliantie dienen, vriendelijk als het kan maar streng als het moet. Onze alliantie is er altijd een geweest van waarden, die gedeeld worden van diep in Oost-Europa tot aan de kusten van de VS. We zullen enkel ergens geraken met het juiste evenwicht tussen uitgaven en de politieke wil om te doen wat we moeten doen."

2014 Getty Images

"Staakt-het-vuren in Oekraïne hoopvol, maar fragiel"

Na zijn eigen toespraak kregen de aanwezige journalisten de kans om vragen te stellen. Vooral de momenteel onderkoelde relatie met Rusland, en de strijd tegen Islamitische Staat kwamen aan bod.

Wat Rusland betreft, liet Stoltenberg rustig maar duidelijk verstaan dat Moskou actie moet ondernemen. "Iedereen was het er tijdens onze top in Wales over eens dat Rusland zijn eigen wetten en waarden momenteel niet respecteert. Het is voor ons echt van belang dat er een gedragsaanpassing komt. Rusland moet zich aan internationale wetten houden en zich opnieuw verantwoordelijk gedragen. De huidige wapenstilstand in Oekraïne geeft ons hoop, maar is fragiel."

Over de aard van de nieuwe relatie met Rusland is Stoltenberg ook heel duidelijk. "We willen zeker een constructieve samenwerking, en wat mij betreft is een sterke NAVO, zowel militair als politiek, daarvoor het uitgangspunt. De praktische samenwerking met Rusland mag dan wel even hebben stilgelegen, maar er zijn tijdens de recente crisis wel altijd politieke contacten geweest."

Over de strijd tegen Islamitische Staat wilde Stoltenberg enkel kwijt dat hij "blij is met wat de VS en zijn partners momenteel ondernemen" en dat er vanuit de NAVO steun komt "als daarom gevraagd zou worden". Ook Turkije mag rekenen op steun, "als het land wordt aangevallen".

Meest gelezen