Volksprotest overschaduwde feestdag in Hongkong

In Hongkong is de viering van de Chinese nationale feestdag totaal overschaduwd door het massale volksprotest. Dat heeft zich nu ook nog uitgebreid naar andere wijken in de stad. In China zijn een aantal sympathisanten opgepakt.

Gouverneur CY Leung leidde de officiële plechtigheid met enkele duizenden aanwezigen op een plein met vlaggen van China en de autonome regio Hongkong. De plechtigheid vond plaats vlakbij de plek waar tienduizenden betogers aanwezig waren, maar werd niet gehinderd.

Wel eisen de studenten nu dat gouverneur Leung ten laatste donderdag opstapt. Zo niet dreigen ze ermee om overheidsgebouwen in Hongkong te bezetten. Het protest zou dan weer een stap verder gaan.

Vandaag waren niet enkel studenten, maar ook mensen van alle leeftijden opgedaagd om te betogen voor meer democratie. Dat gebeurde in de zakenwijk Central, maar ook in de volkswijk Mongkok en in de toeristische buurt Tsim Sha Tsui op het schiereiland Kowloon aan de overkant van de haven. De protesten breiden zich dus nog steeds uit. 

Steeds meer banken en bedrijven uit Central laten hun personeel nu werken in gehuurde kantoren aan de rand van de stad of er buiten. Ze maken daarvoor gebruik van noodplannen die tien jaar geleden van kracht waren toen de vrees voor het sars-virus in Hongkong toesloeg. Hongkong en de beurs HKSE vormen nog altijd een van de belangrijkste financiële centra van het Verre Oosten.

Peking is bang voor protest in China

De protesten begonnen vorige week toen bleek dat de verkiezingen in 2017 in Hongkong, die voor het eerst zullen plaatsvinden, helemaal niet zo democratisch zullen zijn. De kandidaten die deelnemen aan de verkiezingen, zullen op voorhand door Peking geselecteerd worden, zo zegt VRT-correspondent Stefan Blommaert vanuit Hongkong. De Hongkongers eisen dat ze hun toplui vrij en rechtstreeks kunnen kiezen in 2017. 

De Chinese overheid heeft zich tot nu toe op de vlakte gehouden inzake het protest in de autonome stadstaat Hongkong, maar zit er wel erg mee verveeld. Peking steunt gouverneur Leung en voorlopig is er nog geen spoor van toegevingen.

Wel heeft China groepsreizen uit "mainland" naar Hongkong afgelast en de mediacensuur in de Volksrepubliek en de sociale media blokkeert de meeste berichtgevingen over de protesten in Hongkong.

Peking is erg bang dat de protesten zullen overslaan naar China zelf. In de Volksrepubliek zijn vandaag 20 mensen opgepakt die op het internet sympathie hadden geuit voor het protest. Zestig anderen dissidenten zouden ook uit voorzorg aangehouden zijn.

Hongkong krijgt steun uit het buitenland

Het protest in Hongkong krijgt intussen steeds meer steun vanuit het buitenland. Zo zijn er vanavond steunbetogingen in Auckland in Nieuw-Zeeland, maar ook in Parijs, Londen, New York en Los Angeles.

De Taiwanese president Ma Ying-jeou heeft China opgeroepen om te luisteren naar de stem van Hongkong, want dat zal het imago van China in Taiwan beïnvloeden, waarschuwt hij.

Een opvallende stem was die van Chris Patten, de laatste Britse gouverneur van Hongkong. Patten -een gewezen EU-commissaris- riep de Chinese overheid op om een echte dialoog aan te gaan met de betogers in Hongkong en een diplomatieke oplossing te zoeken die niemand zonder gezichtsverlies achterlaat.

Meest gelezen