Gunt Ierland Apple onterecht belastingvoordelen?

Is het bedrag aan belastingen dat Apple in Ierland betaalt koosjer? Of gunt het land het mediaconcern ongeoorloofde belastingkortingen? De Europese Commissie lijkt van het laatste overtuigd. Dat blijkt uit een tussentijds verslag van een onderzoek dat in het voorjaar is opgestart.
A2012

Hoewel Apple geografisch meestal met de thuisbasis Cupertino in Californië wordt geassocieerd, is de band die het bedrijf met Ierland onderhoudt niet onbelangrijk. Apple hevelt immers zijn wereldwijd geboekte winsten over naar Ierland, waar opvallend lage belastingtarieven gelden.

Afgelopen voorjaar opende de Europese Commissie een onderzoek naar de belastingen die Apple in Ierland betaalt. Uit een brief die vandaag aan de Ierse regering is overgemaakt, blijkt dat de Commissie ernstige twijfels heeft bij de geldigheid van het Ierse belastingregime.

"Fiscus had deze regeling niet mogen aanvaarden"

Volgens de Commissie vertonen de belastingdeals die Apple in 1991 en 2007 met Ierland sloot "verschillende ongeregeldheden" en zijn ze mogelijk niet te rijmen met internationale belastingstandaarden. Het belastingpercentage dat Apple betaalt lijkt volgens de Commissie veeleer op onderhandelingen dan op geijkte berekeningen gebaseerd. "Een voorzichtige en onafhankelijke fiscus had deze regeling niet mogen aanvaarden", klinkt het.

Als verder onderzoek deze eerste resultaten bevestigt, dreigt Apple miljarden euro's aan achterstallige belastingen te moeten betalen. Hoewel dit de Ierse schatkist fors zou spijzen, haast de Ierse regering zich te stellen dat de Europese regels nooit zijn gebroken. De Ierse overheid vreest immers haar reputatie van zakenvriendelijk land met lage belastingschalen kwijt te spelen.

"Geen selectieve behandeling"

Ook Apple houdt vol dat het geen specifiek voordelige behandeling krijgt in Ierland. "We zijn onderhevig aan dezelfde belastingwetten als de talloze andere bedrijven die in Ierland zakendoen", klinkt het. "Apple heeft doorheen de jaren geen selectieve behandeling ontvangen van de Ierse autoriteiten."

De mediagigant stelt voorts dat het bedrag aan belastingen tien keer groter is geworden sinds de lancering van de eerste iPhone in 2007. "Een allesomvattende hervorming van bedrijfsbelastingen op wereldschaal is dringend nodig", besluit Apple.

Meest gelezen