Openbaar aanklager vraagt 15 jaar cel voor Belkacem, 4 jaar voor Bontinck

De openbaar aanklager heeft op de tweede dag van het terrorismeproces rond Sharia4Belgium de straffen geëist. Ze vraagt onder meer 15 jaar cel voor leider Fouad Belkacem en 4 jaar voor Jejoen Bontinck.

Het Openbaar Ministerie, dat gisteren al de rol van de eerste tien beklaagden toelichtte, heeft op de tweede dag van het proces hetzelfde voor de 36 anderen gedaan. Zo ging het onder meer over Syriëstrijder Brian De Mulder. Hij zal vervolgd worden voor zijn deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en voor bedreigingen, onder andere ten aanzien van minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V).

Nadien volgde de strafvordering. Voor Fouad Belkacem, de onbetwistbare nummer één, werd 15 jaar cel en 30.000 euro boete geëist, wat de maximumstraf is. Voor de andere vijftien leiders van de terroristische groepering vroeg de openbaar aanklager celstraffen van 8 tot 15 jaar cel en eveneens boetes tot 30.000 euro.

Vrij zware straffen en dat komt volgens federaal aanklager Ann Fransen omdat de zestien personen een verpletterende verantwoordelijkheid dragen in het dossier. "Ze hebben jongeren geïndoctrineerd met hun salafistisch jihadistische ideologie en gerekruteerd voor de gewapende strijd in Syrië. Dat jihadistische strijdgebied was de gedroomde opportuniteit voor het realiseren van hun doelstelling: het oprichten van een islamitische staat met shariarecht", klonk het.

Heel wat jongeren die naar Syrië trokken, werden volgens haar "onmenselijke mensen" die afschuwelijke daden stelden tegenover mensen die een ander geloof belijden.

Jejoen Bontinck hangt vier jaar cel en 6.000 euro boete boven het hoofd voor zijn deelname aan activiteiten van een terroristische groepering. Voor de andere 29 beklaagden werden celstraffen van 12 maanden met uitstel tot tien jaar effectief gevorderd.

Nicolas Maeterlinck

Belkacem niet aanwezig

Fouad Belkacem kwam overigens vanochtend niet opdagen in de rechtbank. Die afwezigheid heeft volgens zijn advocaat John Maes niets te maken met minachting voor justitie. "Hij heeft zijn redenen voor zijn afwezigheid, maar het betekent zeker niet dat hij geen respect heeft voor de rechtbank", klonk het vanochtend. Ook twee andere beklaagden kwamen niet opdagen, maar werden vertegenwoordigd door hun advocaten.

Opvallend: ook een van de advocaten had vandaag verstek gegeven. Advocaat Abderrahim Lahlali zou naar verluidt een dag paleisverbod hebben gekregen, omdat hij gisteravond in "Reyers laat" zat, ondanks een uitdrukkelijk verbod van de Antwerpse stafhouder.

Net als op de eerste dag was de politie in groten getale aanwezig, zowel binnen als buiten het justitiepaleis aan de Bolivarplaats. Wie het proces wou bijwonen, moest een identiteitscontrole doorlopen en langs de metaaldetector passeren. Ook de pers was weer massaal aanwezig.

Op 8 oktober komen de verdediging en de burgerlijke partijen aan het woord.

Nicolas Maeterlinck

Meest gelezen