Onzekere toekomst voor Limburgse steenkoolcentrale

Het Duitse energieconcern E.on wil geen geld meer stoppen in de ombouw van de steenkoolcentrale Genk-Langerlo tot de grootste biomassacentrale van het land. Dat is niet alleen slecht nieuws voor de reductie van de CO2-uitstoot in Vlaanderen. De onzekerheid over de toekomst van de centrale is een zorg erbij voor de Belgische stroomvoorziening. Dat schrijft De Standaard.

E.on is al een tijdje op zoek naar een investeringspartner of zelfs overnemer voor de Limburgse centrale. De ombouw, die een investering vergt van 150 miljoen euro, was gepland voor volgend jaar. De kans dat die timing nog gehaald wordt, is klein. De zoektocht van E.on naar een overnemer is immers nog altijd bezig. In april 2016 verloopt de milieuvergunning van de huidige steenkoolcentrale.

Het Duitse bedrijf staat nochtans al ver met de voorbereidingen om Langerlo om te bouwen tot een groenestroomproducent. Zowel de milieu- als de bouwvergunning is immers al binnengehaald. E.on heeft ook een voorlopige goedkeuring van de Vlaamse regering op zak waardoor de centrale na de ombouw in aanmerking komt voor groenestroomsubsidies.

Als de ombouw er niet komt, zal dat vanaf 2016 extra druk zetten op de elektriciteitsvoorziening in ons land. En dat is niet het enige: als de centrale moet sluiten, dreigen 120 jobs verloren te gaan. "We hopen dat E.on alle mogelijke inspanningen doet om een overnemer te vinden", zegt de Genkse burgemeester Wim Dries (CD&V).

Meest gelezen