Zeldzaam geval van bigamie bij steenuil ontdekt

In een steenuilenkast in Halle-Zoersel werd bij controle een zeer uitzonderlijk geval van bigamie bij uilen vastgesteld. Een mannelijke uil leeft er samen met twee broedende vrouwtjes. Dat schrijft Gazet van Antwerpen.

Bigamie bij uilen komt slechts in één op de duizend gevallen voor. Natuurpunt De Wielewaal Kern Zandhoven en Natuurpunt Zandhoven werken al enkele jaren samen aan een steenuilenproject. "We hebben de kast vier jaar geleden in de schapenstal van mijn schoonvader gehangen", zegt Bart Van de Vel uit Pulle in de krant. "In 2011 werden er drie jongen geboren. Dat beloofde voor dit jaar."

Toen Bart dit jaar opnieuw ging kijken, geloofde hij zijn ogen niet. Er zaten drie volwassen steenuilen in de kast! "We hebben snel een foto genomen, anders zou niemand ons geloven", zegt hij. Volgens hem gaat het bijna zeker om twee vrouwtjes en een mannetje, want "twee mannetjes zouden elkaar verjagen."

Dat vermoeden werd een week later bevestigd. Het ene vrouwtje was weg, en één ei was koud en werd dus door haar uitgebroed.

Eerder uitzonderlijk

Bigamie komt niet vaak voor bij uilen. Redenen ervoor zijn geïsoleerde territoria en een rijke voedselsituatie. Dat kan kloppen, want 2014 was een muizenrijk jaar. Jammer genoeg leidt afwijkend broedgedrag ook vaak tot mislukte legsels, en dat was ook hier het geval. Bart besluit: "Mogelijk hinderden de vrouwtjes elkaar en kon het mannetje zijn werk niet goed doen omdat hij het te druk had."

Meest gelezen