BIVV toont 10-jarige Laura in een rolstoel

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) is gestart met een harde campagne die de autobestuurders ertoe moet aanzetten zich beter aan de snelheidslimiet te houden. Er wordt onder meer gebruikt gemaakt van een emotioneel filmpje.

In het filmpje, dat te bekijken is op waaromreedjezosnel.be en Youtube, vertelt de 10-jarige Laura hoe ze als gevolg van een auto-ongeluk in een rolstoel is terechtgekomen. Laura is een fictief personage, maar haar verhaal is wel gebaseerd op een echte getuigenis.

Daarnaast worden voor de nieuwe campagne ook 650 affiches langs de snelwegen geplaatst. Daarop is het meisje in haar rolstoel te zien, samen met de slogan "Waarom reed je zo snel?"

"We hebben bewust gekozen voor een meer confronterende campagne", zegt Kris Verbeeck, directeur communicatie van het BIVV. "Tests na de vorige campagne hebben immers aangetoond dat harde campagnes beter werken als het over snelheid gaat."

De nieuwe actie is eigenlijk het tweede luik van een campagne die al dit voorjaar werd opgestart. Het eerste deel - "Hij is te snel gegaan" - deed ook al stof opwaaien wegens het confronterende karakter ervan. Het filmpje waarbij hardrijders hun eigen begrafenis bijwoonden, is ondertussen wereldwijd al meer dan 10 miljoen keer bekeken.

Bestuurders vinden snel rijden "normaal"

Volgens het BIVV is de campagne ook nodig omdat mensen vaak nog een te positief beeld hebben van overdreven snelheid in het verkeer. Uit snelheidsmetingen die het instituut met een discrete radar uitvoerde op de Haachtsesteenweg, een belangrijke invalsweg naar Brussel, blijkt nogmaals dat heel wat autobestuurders zich niet aan de opgelegde snelheidslimiet houden. Zo rijden tijdens de week 4 op de 10 bestuurders sneller dan de toegelaten snelheid van 50 kilometer per uur. In het weekend loopt dat zelfs op tot 6 op de 10 bestuurders.

Veel bestuurders vinden dat te snel rijden "normaal" en niet zo gevaarlijk is, zo besluit het BIVV. Nochtans zou een daling van de gemiddelde snelheid met 1 kilometer per uur het aantal verkeersdoden met 3,5 tot 6 procent doen afnemen, zo schat het instituut.

Volgens het BIVV vinden er dagelijks gemiddeld 38 ongevallen met gewonden plaats als gevolg van een onaangepaste snelheid. Het BIVV wijst er ook op dat het aantal verkeersdoden jaarlijks wel met ongeveer 5 procent daalt, maar dat het aantal verkeersslachtoffers dat met verwondingen in het ziekenhuis werd opgenomen de voorbije 10 jaar nauwelijks is afgenomen.

Meest gelezen