"Nooit gedacht dat ebola-epidemie zo erg zou worden"

Peter Piot, de Belgische co-ontdekker van het ebolavirus, vreest voor een uitdijing van de ziekte van West-Afrika naar andere continenten. Dat heeft hij gezegd in een gesprek met het Duitse weekblad Der Spiegel.
AFP

"Er moet maar één van de vele Indiërs die in West-Afrika leven geïnfecteerd raken, tijdens de incubatietijd van de ziekte familieleden in India bezoeken en die aansteken", zei Piot in Der Spiegel. "Ook in India dragen artsen en verpleegsters dikwijls geen beschermende handschoenen. Zij zullen zich snel infecteren en het virus verspreiden."

Piot is ervan overtuigd dat ebolapatiënten naar Europa zijn gekomen en daar op een behandeling hopen. Mogelijk zullen zij Europeanen besmetten. Anderzijds meent hij dat een uitbraak van de ziekte in Europa en Noord-Amerika snel in te dammen moet zijn. In Afrika daarentegen kan de epidemie een hele regio destabiliseren.

"Het moet ons allen nu duidelijk worden: dit is niet meer zomaar een epidemie maar wel een humanitaire catastrofe", zegt de Belgische arts. "Ik kan alleen maar hopen dat we erin slagen er snel greep op te krijgen. Ik heb werkelijk nooit gedacht dat het zo erg zou worden."

Opnieuw Spaanse priester gerepatrieerd

Spanje heeft intussen opnieuw een met ebola besmette priester opgehaald uit Afrika. Zondag is een ambulancevliegtuig uit Madrid naar Sierra Leone vertrokken. Het risico voor de volksgezondheid is bijna onbestaande, verzekerde een woordvoerster van het ministerie voor Volksgezondheid.

De priester werkt al twaalf jaar voor een ngo in Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone. Hij is de tweede ebolapatiënt die Spanje repatrieert. Zijn voorganger was een 75-jarige priester die vijf dagen na zijn repatriëring overleed.

Een van de twee Nederlandse artsen die uit Sierra Leone waren teruggehaald, blijkt malaria te hebben. In Leiden zijn er tests gedaan om uit te sluiten of hij daarnaast ook ebola heeft. De uitslag wordt dinsdag of woensdag verwacht.

Meest gelezen