Verschillende jihadaanslagen in België verijdeld

Volgens de Nederlandse openbare omroep NOS zijn er begin vorige maand twee mensen opgepakt die een aanslag wilden plegen op het gebouw van de Europese Commissie in Brussel. De Belgische justitie is ook andere jihadisten die aanslagen planden op het spoor.
BELGA/GERON
Het gebouw van de Europese Commissie.

Volgens de NOS, die bronnen binnen de Belgische justitie aanhaalt, zou het gaan om een man en een vrouw van Turkse afkomst in Den Haag. Het zouden Syriëstrijders zijn die verschillende doelwitten voor ogen hadden.

Eerder vandaag raakte via de krant De Tijd bekend dat er de afgelopen maanden verschillende aanslagen zouden zijn verijdeld. Ex-Syriëstrijders of sympathisanten van de terreurorganisatie IS zouden het brein erachter vormen. De verdachten zijn intussen aangehouden.

De informatie zou bewust verzwegen zijn om de bevolking niet ongerust te maken. Het zou gaan om verschillende aanslagen die vergelijkbaar zijn met de aanslag in het Joods Museum. Op 24 mei drong de Franse Syriëstrijder Mehdi Nemmouche het museum in Brussel binnen en opende het vuur. Vier mensen kwamen daarbij om het leven.

Wat de concrete doelwitten waren van de verijdelde aanslagen, is niet bekend. Het parket heeft intussen bevestigd dat een onderzoek rond teruggekeerde Syriëstrijders geleid heeft tot een aantal operaties en aanhoudingsmandaten, maar geeft voorts geen bijkomende informatie.

Afgelopen zomer minstens één aanslag verijdeld

Aan de VRT-redactie hebben bronnen dan weer bevestigd dat een groep mannen afgelopen zomer werd opgepakt in Antwerpen. Hun voorbereidingen zouden vergevorderd zijn geweest, zo hadden ze bijvoorbeeld al wapens gekocht. Wat hun doelwit was, is onduidelijk. Het is ook niet duidelijk of die mannen banden hadden met Syriëstrijders. Ze zouden wel geïnspireerd zijn geweest door de Islamitische Staat.

De Tijd schrijft dat negentig Syriëstrijders inmiddels zijn teruggekeerd naar ons land. Volgens bronnen zou men ervan uit gaan dat één op de negen van plan is een aanslag te plegen. "Dat is een conservatieve schatting, zeker als je de mensen meerekent die logistieke steun geven bij aanslagen", klinkt het.

Sinds augustus zou er bovendien een nieuwe golf van Belgen zijn die richting Syrië vertrekken. Momenteel zijn 325 namen bekend van Belgen die vertrokken, maar wellicht ligt het aantal hoger, tegen de 400. Het probleem overstijgt de capaciteit van de politie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Bovendien moet een deel van de negentig Belgen die teruggekeerd is ook nog eens geschaduwd worden, wat nog meer manschappen vraagt.

De Wever pleit opnieuw voor nationale veiligheidsraad

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) bevestigt dat teruggekeerde Syriëstrijders of sympathisanten van Islamitische Staat van plan waren om aanslagen te plegen in ons land.

Hij onderstreept de ernst van het probleem en herhaalt zijn pleidooi voor een nationale veiligheidsraad.

"Wij pleiten voor strengere wetgeving, strengere handhaving en een betere opvolging. We moeten het strijden daar gewoon strafbaar stellen, zodat mensen dat ook weten. En lokale en federale politie moeten beter samenwerken, verzameld in een nationale veiligheidsraad. Zodat we alle informatie die we daarover hebben, goed opvolgen."

Meest gelezen