Acht ebolavoorlichters gedood in Guinee

In het zuidoosten van Guinee hebben dorpsbewoners een ebolavoorlichtingsteam aangevallen. Dat team bestond uit regeringsvertegenwoordigers en journalisten. Daarbij vielen acht doden.

De delegatie was op pad in de regio rond Womey om mensen over de gevaren van het dodelijke ebolavirus te informeren. In vele delen van West-Afrika gelooft de bevolking nog niet in het bestaan van het virus. De burgers zijn vooral wantrouwig tegenover artsen en gezondheidsautoriteiten. Zij hebben meer vertrouwen in de traditionele genezers.

De achtergrond van de aanval is nog niet duidelijk. Mogelijk is nog een lid van de delegatie gegijzeld. De groep bestond uit een plaatselijke gouverneur, verschillende directeuren en managers van gezondheidscentra en ziekenhuizen, en drie journalisten. Acht lichamen zijn ontdekt, volgens een mededeling van de regering.

Schip mag niet aanmeren in Malta

In Malta mag een vrachtschip dat vaart onder de vlag van Hongkong dan weer niet aanmeren vanwege een verdacht geval van ebola. De Western Copenhagen zette daarop koers naar Sicilië. De Maltese premier Joseph Muscat sprak van een juridisch en moreel juiste beslissing. Een Filipijns lid van de 21-koppige bemanning zou symptomen van ebola vertonen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn in Liberia, Sierra Leone, Guinee, Nigeria en Senegal in totaal 5.357 ebolapatiënten geregistreerd. Van hen overleefden 2.630 de ziekte niet. De cijfers dateren van 14 september.

Meest gelezen