Amerikaanse Senaat geeft groen licht voor steun aan Syrische rebellen

In de Verenigde Staten heeft nu ook de Senaat het plan van president Obama goedgekeurd om de gematigde Syrische rebellen op te leiden en te bewapenen. Gisteren deed het Huis van Afgevaardigden dat al. Met het plan wil Barack Obama de terreurbeweging Islamitische Staat stoppen.

“Ik ben verheugd dat het Congres met een meerderheid van Democraten en Republikeinen heeft ingestemd met ons plan om de oppositie in Syrië te trainen en uit te rusten zodat zij kunnen helpen om deze terroristen terug te dringen", reageerde Obama na de stemming in het parlement.

Het voorstel van Obama werd in de Senaat aangenomen met 78 stemmen voor en 22 stemmen tegen. In het plan staat dat Amerikaanse militairen Syrische rebellen zullen trainen in kampen in Saoedi-Arabië. Ondertussen zal de VS luchtaanvallen blijven uitvoeren op stellingen van IS in Irak en Syrië. Daarin zal het vooral geholpen worden door Frankrijk.

Geen grondtroepen

De goedkeuring wil nog niet zeggen dat Obama carte blanche krijgt voor de uitrusting en opleiding van de rebellen. Zo moet bijvoorbeeld elke 90 dagen een rapport aan het Congres worden overgemaakt over de uitvoering van het plan, het aantal getrainde strijders en het gebruik van de geleverde wapens.

Ook wil het Congres weten aan welke Syrische groeperingen er precies ondersteuning wordt gegeven en is duidelijk bepaald dat de goedkeuring in geen geval groen licht betekent voor het inzetten van Amerikaanse soldaten bij het conflict.

Obama benadrukte dat na de stemming zelf ook nog eens: "De Amerikaanse troepen die uitgezonden zijn, zullen geen gevechtsmissie hebben. Ze zullen onze partners op de grond adviseren en ondersteunen. We zullen met onze medestanders strijden om IS te vernietigen zonder met Amerikaanse troepen in een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten te stappen."

België

Ook België heeft zich bereid getoond om deel te nemen aan de acties tegen IS. Daarbij wordt gedacht aan de inzet van F-16’s en de levering van humanitaire hulp.

Een eventuele Belgische deelname moet goedgekeurd worden door het parlement, maar er groeit een consensus om deel te nemen aan de internationale coalitie van ruim 40 landen die eerder deze week Amerika hun steun hebben toegezegd in de strijd tegen IS.

Meest gelezen