Driedaags uitgaansverbod in Sierra Leone

Sierra Leone heeft in de strijd tegen de ebola-epidemie een uitgaansverbod voor alle burgers uitgevaardigd vanaf morgen tot en met zondag. In die tijd moet zorgpersoneel van huis tot huis gaan om de bevolking over het virus te informeren en mogelijk besmette mensen te lokaliseren.

Volgens de krant Concord Times kregen 21.000 helpers de taak om de mensen van preventieve maatregelen op de hoogte te brengen en in totaal 1,5 miljoen stukken zeep te verdelen.

Om de epidemie te bedwingen, zal echter tijd nodig zijn, verklaarde Steven Gaojia, hoofd van de Cel Noodsituaties (EOC). "De toestand zal waarschijnlijk nog erger worden, vooraleer ze beter wordt. Het driedaagse uitgaansverbod is daarom louter als psychologische en pedagogische maatregel bedacht".

De hulporganisatie Artsen zonder Grenzen stak zijn kritiek op de beslissing niet onder stoelen of banken. Er is ervaren personeel nodig om bij een dergelijke deur-aan-deur-screening mensen met ebola-symptomen te herkennen, aldus AzG in een standpunt. "Beslissend is dat zelfs al worden potentiƫle patiƫnten ontdekt, er onvoldoende ebolacentra zullen zijn, die zich om hen kunnen bekommeren". Zonder plaats voor onderzoek en behandeling van verdachte gevallen heeft de hele operatie geen zin.

In Sierra Leone dreigt volgens experten ook hongersnood. In een rapport van de Duitse ngo Welthungerhilfe blijkt dat de gevolgen van de ebola-epidemie in het West-Afrikaanse land veel erger kunnen zijn dan de ziekte zelf. "Vanaf maart zal de hongersnood toenemen", waarschuwde coƶrdinator Jochen Moninger.

Reden voor de precaire humane situatie is een snelle stijging van de voedselprijzen op het platteland, ook al omdat het transport tijdens de dag slechts op bepaalde tijden is toegelaten. "Om de epidemie tegen te gaan, worden hele dorpen geĆÆsoleerd en worden de voedselvoorraden schaars", luidde het in een mededeling.

Dit jaar kon slechts 40 procent van de landbouwgronden bewerkt worden. De hele economie en grote delen van het openbaar leven in het toch al straatarme land zijn in elkaar gestort. Buitenlandse bedrijven hebben het land verlaten, lokale markten blijven nog slechts beperkt overeind. Bovendien hebben vele mensen hun dorpen verlaten. "We moeten ons nu op grootschalige voedselleveringen voorbereiden, de zorg verbeteren en een waarschuwingssyteem instellen", verklaarde Moninger.

Meest gelezen