Vlaanderen geeft 250.000 euro voor AZG in Liberia

De Vlaamse regering maakt een noodhulpsubsidie van 250.000 euro vrij voor Artsen Zonder Grenzen voor de bestrijding van de ebola-epidemie in Liberia. De noodhulp focust in de eerste plaats op de gezondheidswerkers in Monrovia.

De Vlaamse steun voor het noodhulpproject van Artsen zonder Grenzen moet helpen om de verdere verspreiding van ebola in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia tegen te gaan. Concreet gaat het om de verdeling van 50.000 beschermings- en ontsmettingskits. Daarmee zou 30 procent van de bevolking van Monrovia bereikt worden.

De noodhulp focust niet alleen op de slachtoffers en de familieleden van de ebola-epidemie, maar in de eerste plaats op de gezondheidswerkers. "Artsen, verplegend personeel en andere vrijwilligers moeten werken in heel moeilijke omstandigheden en riskeren daarbij vaak hun eigen leven. Het is van cruciaal belang dat zij ook zichzelf kunnen beschermen om de ebola-epidemie in te dammen", luidt het.

GeĂŻsoleerde ebola-eenheid in Neder-Over-Heembeek?

Artsen Zonder Grenzen heeft zes ebolacentra in Liberia, Guinee en Sierra Leone. Gezien de historische expertise wordt het geheel van de operaties geleid vanuit Brussel.

Uit België zijn intussen een dertigtal hulpverleners in de drie getroffen landen actief. Tot nog toe raakte nog niemand besmet.Bij mogelijke gevallen van besmetting treden de met Volksgezondheid afgesproken procedures in werking.

De opvang van ebolapatiënten is vandaag nog aan bod gekomen in de Kamercommissie Volksgezondheid. Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) heeft haar collega van Defensie Pieter De Crem (CD&V) gevraagd om te onderzoeken of er een geïsoleerde ebola-eenheid kan worden ingericht in het militair hospitaal van Neder-Over-Heembeek.

Oxford test ebolavaccin op mensen

Wereldwijd wordt er nog altijd gezocht naar een behandeling tegen ebola. De universiteit van Oxford gaat een nieuw vaccin testen op mensen. Zestig gezonde vrijwilligers worden binnenkort ingeënt.

Als de test succesvol is, kunnen mensen in de besmette gebieden aan het einde van het jaar gevaccineerd worden. Tegen die tijd zouden er zo'n 10.000 doses beschikbaar moeten zijn.

Ook in de Verenigde Staten zijn al vrijwilligers ingeënt met nog een ander experimenteel vaccin. Ook daar worden de resultaten nog dit jaar verwacht. Dat een experimenteel vaccin op mensen wordt getest, duurt normaal gezien veel langer, maar de ebola-uitbraak in West-Afrika noopt tot snel handelen.

Meest gelezen