"Investeringen nodig om Doel 1 en 2 langer open te houden"

De kerncentrales Doel 1 en Doel 2 tien jaar langer open houden zoals de federale regeringsonderhandelaars zouden willen, is technisch gezien haalbaar. Maar Electrabel moet wel investeringen doen om dat mogelijk te maken. Dat zegt het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). "Er wordt nu gezegd dat de centrales maar ontworpen zijn om 30 of 40 jaar mee te gaan, maar dat klopt niet."

Zolang de wet op de kernuitstap niet aangepast wordt, blijft het FANC uitgaan van de bestaande wet van 2012, die zegt dat Doel 1 en Doel 2 in 2015 gesloten worden. In februari wordt Doel 1 sowieso stopgezet omdat de nucleaire brandstof dan op zal zijn.

"De eerste voorwaarde om de centrales langer open te houden, is dus een aanpassing van de wet", zegt FANC-woordvoerster Nele Scheerlinck. "Maar wij moeten ook zeker zijn dat de veiligheid kan worden gewaarborgd. Er is daarvoor een actieplan op lange termijn nodig. Toen een eerste keer uitgegaan werd van een langere levensduur voor de centrales is dat plan al deels uitgewerkt, nu moet het verder worden afgewerkt."

Investeringen

Technisch gezien is het langer openhouden van de centrales haalbaar, zegt Scheerlinck, maar dan zijn er wel forse investeringen nodig. "De reactorkuip kan niet vervangen worden. Al de rest, zoals motoren, pompen en zo meer, wel." Met andere worden: als in Doel 1 en 2 de reactorkuipen nog minstens tien jaar meegaan, kunnen de centrales in principe tot 2025 opengehouden worden.

Bovendien zullen de centrales ook een stresstest moeten kunnen doorstaan. "Zo moeten de reservoirs met koelwater seismisch worden gemaakt, bestand tegen aardbevingen dus. Er is dus wel wat werk."

Voorwaarden

Het is aan uitbater Electrabel om aan het FANC de garantie te geven dat de veiligheid gegarandeerd is en dat in de kerncentrales genoeg gekwalificeerd personeel zal werken om ze tot 2025 open te houden. "Pas als aan alle voorwaarden is voldaan, kan er over een langere levensduur worden gepraat", zegt Scheerlinck.

Ze betwist dat Doel 1 en 2 ontworpen zijn om maar 30 of 40 jaar mee te gaan. "Dat klopt niet. Toen ze in 1975 in gebruik werden genomen, werd gezegd dat ze 40 jaar veilig konden draaien. Daarna zouden we wel zien. Nu zijn we op dat punt." Scheerlinck legt uit dat in Zwitserland reactoren staan die ouder zijn dan 40 jaar en nog steeds draaien. "In de VS worden bepaalde centrales 60 jaar open gehouden en wordt gekeken of de levensduur kan worden verlengd tot 80 jaar."

Miljoenen

Vorige week zei Electrabel nog dat een langere levensduur voor Doel 1 en 2 verschillende honderden miljoenen euro zou kosten. Samen met het FANC zei Electrabel ook dat de centrales dan meteen voor langere tijd moeten worden opengehouden en niet voor pakweg 1 à 3 jaar. Voor de veiligheid moet er namelijk geïnvesteerd worden en die investeringen moeten voor Electrabel economisch te verantwoorden zijn.

Wanneer Doel 1 opnieuw opgestart zou kunnen worden nadat de centrale in februari 2015 wordt stilgelegd, kan het FANC niet precies zeggen. "Er is nieuwe brandstof nodig en die bestellen duurt normaal tussen de 12 en de 18 maanden."

Doel 1/2

De reactoren van Doel 1 en 2 zijn de oudste van België. Ze werden in 1975 in gebruik genomen.

Oorspronkelijk werd uitgegaan van een gebruiksduur van 30 jaar, maar die werd door de regering-Verhofstadt I verlengd naar 40 jaar. De regering-Di Rupo besliste uiteindelijk om Doel 1 in februari 2015 stil te leggen en Doel 2 in december 2015.

Doel 1/2 is een tweelingcentrale. Dat wil zeggen dat er twee reactoren zijn, maar dat ze bepaalde systemen delen. De twee andere reactoren van de kerncentrale van Doel, Doel 3 en 4, zijn autonome centrales.

Doel 3 en 4 werden respectievelijk in 1982 en 1985 in gebruik genomen en kunnen ruim het dubbele van het vermogen van Doel 1 en 2 leveren. Maar Doel 3 en 4 zijn op dit moment buiten gebruik. Doel 3 omdat er haarscheurtjes ontdekt werden in het reactorvat en Doel 4 omdat de stoomturbine beschadigd is.

Meest gelezen