Nieuwe vredesgesprekken voor Cyprus

Op Cyprus praten de leiders van de Griekse en Turkse gemeenschap opnieuw over een duurzaam vredesakkoord. Dat gebeurt onder leiding van de Noorse VN-diplomaat Espen Barthe Eide. "We hopen dat hij het momentum kan creëren om tot een duurzame oplossing te komen", zei Ban Ki-moon eerder.
AP2012

Cyprus raakte in 1974 gesplitst toen Turkse troepen het noordelijke deel van het eiland binnenvielen als antwoord op een in Athene geïnspireerde coup om het eiland met Griekenland te herenigen. Cyprus werd opgedeeld in een Turks noorden en een Grieks zuiden. Het noorden wordt enkel door Turkije erkend, het zuiden maakt deel uit van de Europese Unie en de eurozone.

Na een patstelling van twee jaar kwam er begin dit jaar plots weer beweging in de vredesgesprekken. De twee partijen gingen ermee akkoord om van Cyprus één federatie met twee gemeenschappen te maken, maar tot nu toe is er nog geen akkoord over de verdeling van de macht.

De Verenigde Naties hopen dat Eide, een ervaren Noorse diplomaat, het vredesproces verder vlot kan trekken. Hij gaat rond de tafel zitten met de Turks-Cypriotische leider Dervis Eroglu en de Grieks-Cypriotische president Nikos Anastasiadis. "We geloven dat Eide het momentum kan leveren voor een duurzame oplossing", zei VN-topman Ban Ki-moon eerder.

Meest gelezen